Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Στην ανατολή του «Καλλικράτη»(Από Εμπρος-13/8/2010

Ήδη έχουμε μπει άτυπα στην προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών για την εκλογή λιγότερων δημάρχων, καθώς και διά πρώτη φορά αιρετού περιφερειάρχη.
Βρισκόμαστε στην περίοδο των διαβουλεύσεων και της αναζητήσεως τολμηρών, άφθαρτων προσώπων και υπερκομματικών συσχετισμών, που θα αναλάβουν με τα διευρυμένα Δημοτικά Συμβούλια να διοικήσουν τις νέες διοικητικές μονάδες και να υλοποιήσουν τις αρχές και τους κανόνες του νέου μεταρρυθμιστικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση, που λέγεται «Σχέδιο Καλλικράτης».
Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως δεν είναι ακατόρθωτη!
Η θεωρητική παρουσίαση αυτού του σχεδίου νόμου έχει συναντήσει την αρνητική θέση και εκτίμηση πολλών από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τόσο πανελλαδικώς όσο και στο νομό μας.
Μικροί και μεγάλοι, ειδικοί και μη αναλυτές, κάνουν πολιτικές αναλύσεις του νομοσχεδίου, προσπαθώντας ως ειδικοί νομοθέτες να δώσουν λύσεις. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει γίνει νόμος του κράτους και με αυτό το σχέδιο νόμου θα πάμε για εκλογές.
Η πολιτική φλυαρία ατέλειωτη, ενώ διαπιστώνεις ότι τα επιχειρήματα για την ανάλυση είναι αποτέλεσμα μιας τυποποιημένης άρνησης πολλές φορές, που στηρίζεται σε μικροπολιτικές συνηθισμένες αιτιάσεις, που είναι το οικονομικό και το προσωπικό των νέων οργανισμών.
Η αυτοχρηματοδότηση των δήμων από ιδίους πόρους της περιοχής χρειάζεται οργανωμένους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς και πολίτες με πραγματική δημοκρατική συνείδηση, αφού η κρατική επιχορήγηση θα είναι ελαχίστη.
Πόσο και ποιοι, άραγε, είναι σε θέση να δουν σε βάθος τα θετικά αυτής της μεταρρύθμισης, καθώς και ποιοι είναι εκείνοι που θα εντοπίσουν τα αρνητικά σημεία;
Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει διότι θα εκφράζει το πραγματικό αυτοδιοίκητο νόημα μέσα στους νέους μεγάλους δήμους, όπου χρειάζεται αυτοτέλεια και αυτοδυναμία για τους εκλεγμένους εκπροσώπους, για να μπορούν να παράγουν αναπτυξιακό έργο.
Τώρα, πόσο ειδικοί θα είναι αυτοί που θα εκλεγούν, αυτό είναι άλλο θέμα. Πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένοι θεωρητικοί κομματικοί αναλυτές ότι αυτοί που θα ασχοληθούν και θα εκλεγούν θα είναι συμπολίτες μας, άνθρωποι που δε θα προκύψουν από παρθενογένεση των οποίων το DNA θα πρέπει να φέρει αυτοδιοικητικό γονίδιο, αλλά θα είναι άνθρωποι της καθημερινότητας που ζουν ανάμεσά μας.
Πρέπει να έχουν μεράκι για δουλειά και κυρίως για νοικοκύρεμα του τόπου μας.
Είναι επίσης φανερό ότι δεν αποκλείουμε με αφορισμούς αυτούς που ασχολήθηκαν στο παρελθόν ως ανίκανους ή αποτυχημένους. Εξάλλου ο μεγάλος και μοναδικός κριτής είναι ο ψηφοφόρος, ο οποίος έκρινε και θα κρίνει αυτούς που θα μετάσχουν στις εκλογές, αυτός εκλέγει και αυτός τιμωρεί.
Πιστεύω ότι χρειάζεται η επιλογή ανθρώπων με ενδιαφέροντα για την αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι μέσα στο μεγάλο δήμο θα αξιοποιηθούν όλοι. Τώρα πια δε χρειάζονται δημοτικοί σύμβουλοι που να συμφωνούν με τους προλαλήσαντες συνέχεια (!) ούτε δημοτικοί σύμβουλοι για να συμπληρωθεί αριθμητικά το ψηφοδέλτιο.
Η συμμέτοχη και η επιλογή των ανθρώπων πρέπει να συνοδοιπορεί με ικανότητες, με πρωτοβουλίες, με κατάθεση προτάσεων και ελεύθερο λόγο και αν χρειάζεται να γίνεται κριτικός λόγος ακόμη και για τη συμπολίτευση.
Η φιλοσοφία, η λειτουργικότητα και η υποδομή του Μεγάλου Δήμου είναι διαφορετική, όμως οι Βασικές Αρχές της Αυτοδιοίκησης είναι ίδιες γιατί έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει προγραμματισμός, οικονομική αυτοδυναμία και σχέδια για υποδομές και ανάπτυξης.
Οι πολλές διοικητικές και τεχνικές αρμοδιότητες χρειάζονται από την αρχή σωστή οργάνωση, με οικονομική αυτοτέλεια και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
Οι εμπειρίες, τα οφέλη, αλλά και τα μειονεκτήματα από τον «Καποδίστρια» και την αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πάντοτε θα αποτελούν οδηγό σημείο, γιατί και σε αυτό το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης η κατανομή των δράσεων είναι σχεδόν η ίδια, αλλά με περισσότερες και με νέες πολυδιάστατες αρμοδιότητες, που σημαίνει περισσότερη ευθύνη και τέλειο προγραμματισμό.
Η κεντρική ιδέα του νέου ενιαίου μεγάλου δήμου στον τομέα της λειτουργίας του έχει δυο άξονες:
Πρώτος Άξονας είναι τα έργα εντυπωσιασμού και επιφάνειας (καθαριότητα, φωτισμός, καλή ύδρευση, καλοί δρόμοι, τακτική και σωστή συλλογή απορριμμάτων), που αντιλαμβάνεται άμεσα ο Δημότης και από αυτά κρίνεται η κάθε δημοτική αρχή.
Δεύτερος Άξονας είναι οι μελέτες και τα μικρά και μεγάλα έργα ανάπτυξης και υποδομών, που δε βλέπουν άμεσα οι δημότες, ενώ είναι μεγάλης σημασίας και αποτελούν το πολύ σοβαρό κομμάτι της αυτοδιοίκησης με τις πολλές νέες αρμοδιότητες.
Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να εκλέγονται από τα επίλεκτα μέλη μιας κοινωνίας, με κριτήριο την προσωπικότητα, τις ικανότητες και όχι την κομματική ταυτότητα.
Δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφίων η κομματική ταυτότητα των αυτοδιοικητικών να είναι (όπως γίνεται) μοναδικό προσόν επιλογής και δεν μπορεί σε μια μικρή κοινωνία οι μονοκομματικοί σχηματισμοί να έχουν τους καλύτερους για εκλογή και όλους τους ικανούς να διοικήσουν το Μεγάλο Δήμο.
Η αναμέτρηση για την εκλογή του περιφερειάρχη σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να καταγράψουν την κομματική τους κυριαρχία για τις εθνικές εκλογές, ενώ στο δήμο είναι άλλο, είναι συνένωση του ανθρώπινου δυναμικού για σωστή αυτοδιοικητική αυτοδυναμία.
Είναι φανερό και προσωπική μου άποψη ότι η νέα μορφή αυτοδιοίκησης σε επίπεδο δήμου χρειάζεται άτομα γενικής αποδοχής και σύνθεση διαφορετικής πολιτικής ιδεολογίας, γιατί το αυτοδιοικούμενο έργο της περιοχής και το κοινωνικό συμφέρον του δήμου είναι αποτέλεσμα συνεχών διεκδικήσεων προς κάθε κυβερνητική εξουσία.
Η αυτοδιοικητική ικανότητα των ατόμων δεν προσμετράται από την κομματική τους ταυτότητα. Τα κόμματα δε δημιουργούν ικανούς δημοκρατικούς πολίτες, αλλά δημιουργούν κομματικούς οπαδούς.
Τα προβλήματα του δήμου ήταν και θα είναι τα ιδία για όλα τα κόμματα και διά όλους τους δημότες.
Επομένως χρειάζεται ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός σχηματισμός, με πολιτικό λόγο, που θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής ωριμότητας των συμμετεχόντων με διαφορετικές κομματικές ταυτότητες, με μοναδικό σκοπό τη συνεργασία ώστε να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν, να διεκδικήσουν και να λειτουργήσουν το νέο μεγάλο ενιαίο δήμο προς όφελος των δημοτών.

Άρθρο από τον Θεόδωρο Ι. Μπαβέα νομαρχιακό σύμβουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: