Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Λέσβου (1ο, 2ο, 3ο, 4ο μέρος) & Πολιτικό Πλαίσιο & Εισηγητική Έκθεση

Δημοσιεύουμε σήμερα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της πρότασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου, "Ανοικτή Κοινωνία, Κοινωνική Αυτονομία και Πολιτιστική Δημιουργία. Κάποιες μικρές ενότητες που δεν έχουν αναπτυχθεί θα ενσωματωθούν στις Δράσεις για κάθε Περιοχή ξεχωριστά μαζί με τα θέματα καθημερινότητας σε όλους τους προς κατάργηση Δήμους.

Ανοικτή Κοινωνία, Κοινωνική Αυτονομία και Πολιτιστική Δημιουργία


από τον Γεώργιο Τιμ. Παλαιολόγο*.

1.      Πολιτικό Πλαίσιο
του Προγράμματος Ανάπτυξης της Λέσβου


Αγαπητοί φίλοι,

Ζούμε σήμερα σε ένα Θρυμματισμένο Κόσμο που ο Καστοριάδης εύστοχα περιέγραψε ως «ανισόρροπα αυτονομημένη και δυνάμει καταστροφική ανάπτυξη της τεχνο-επιστήμης, κατασίγαση της πολιτικής και της κοινωνικής διαμάχης, αξιοθρήνητη παραίτηση των διανοούμενων που συνωστίζονται γύρω από τις εξουσίες ή αποσύρονται στους πύργους τους από πλεξιγκλάς. Όλα αυτά συνωμοτούν στη δημιουργία ενός τύπου ανθρώπου που έχει πλήρως απορροφηθεί από την κατανάλωση και την ηδονή της στιγμής, απαθής ως προς τα κοινά, ταυτόχρονα κυνικός και κονφορμιστής».

Νέοι για πολλούς όροι όπως ΔΝΤ, παράγωγα, τοξικά ομόλογα, Spreads, CDS κλπ, βομβαρδίζουν την καθημερινότητα μας, και μας εξωθούν σε σύγχρονους «Δρόμους Δουλείας»(Χαάγιεκ). Το δομημένο πολιτικό σύστημα όμως, εφαρμόζοντας το δόγμα του Μακιαβέλι «Διαίρει και Βασίλευε», φρόντισε να διχάσει τον λαό. Μπλε, πράσινοι, κόκκινοι «κόκκοι» το ένα χρώμα(κόμμα) ενάντια στο άλλο και o ένας κόκκος(πολίτης) εναντίων όλων(συντεχνία). Ενώ τα κόμματα έθρεψαν φαινόμενα-ανθρώπους γνωστοί ως «νταβατζήδες», ή και «λαμόγια» ορίζοντας και καθορίζοντας την κοινώς λεγόμενη «διαπλοκή». Οι διεφθαρμένοι αυτοί είναι ανάμεσα μας σε κάθε συναλλαγή με την Εφορία, το Νοσοκομείο, το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, την Πολεοδομία, τους Δήμους, τις Νομαρχίες, τις Περιφέρειες. Βέβαια η αφρόκρεμα τους βρίσκεται μέσα στα πολιτικά κόμματα – οι λεγόμενοι «κουμπάροι» – αλλά και στην πολιτική(τόσο στη νομοθετική όσο και στην εκτελεστική) και δικαστική εξουσία καθώς και στον τύπο. 
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Λέσβος τα τελευταία 30 χρόνια έχει γίνει τόπος μαζικής εξόδου, ελάσσονος ευρηματικότητας, κέντρο διερχομένων αλλοδαπών, άνδρο κάθε μορφής εγκληματικότητας, αλλοτρίωσης της πολιτιστικής της υπόστασης, σχεδόν απομονωμένης από τα εγκόσμια. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της νόμιζαν ότι ευημερούν και έδωσαν το δικαίωμα στους ίδιους πάντα «συντελεστές» να λαμβάνουν όλα τα δημόσια αξιώματα σχεδόν ισόβια, σκοτώνοντας κάθε δημιουργική ή «αντάρτικη» προσπάθεια πήγαινε να εξελιχθεί. Δυστυχώς, ο Προυντόν επιβεβαιώνεται διαχρονικά: «οι μεγάλοι είναι μεγάλοι γιατί εμείς είμαστε γονατιστοί».

Το ζητούμενο είναι αν για ακόμα μια φορά θα τους δώσουμε την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση, ή θα αντισταθούμε στα κάθε λογής Μνημόνια, ΔΝΤ και Καλλικράτεια «Μνημόσυνα».

Η Λέσβος χρειάζεται νέα πολιτική πρόταση και διοικητική αυτοτέλεια, με ανθρώπους που να σέβονται τον πολίτη και να επιζητούν την Ανοικτή Κοινωνία αλλά και την Κοινωνική Αυτονομία. Ο Χαάγιεκ έλεγε ότι «αυτό που στον σημερινό παρατηρητή παρουσιάζεται σαν μάχη συγκρουόμενων συμφερόντων, στην πραγματικότητα έχει συχνά αποφασιστεί πολύ πριν ως σύγκρουση ιδεών σε περιορισμένους κύκλους». Αυτή η πολιτική πρόταση δεν μπορεί να προκύψει από τα δομημένα κόμματα a priori, αλλά από την κοινωνία και από τα κινήματα των πολιτών. Δεν θέλει συγκυριακά «υπερκομματικούς υποψηφίους» αποτέλεσμα κομματικών ισορροπιών και μηχανορραφιών. 
 
Η Λέσβος θέλει, αντιθέτως, οραματικούς υποψηφίους που αντιστέκονται στη δομή και λειτουργία του συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος, του ΔΝΤ και του Καλλικράτειου συγκεντρωτισμού, που έχουν την δική τους πρόταση αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την άσκηση αυτής .

Θα πρέπει να αντιταχθούμε στη γελοιότητα που πάνε να μας επιβάλλουν και να αναρωτηθούμε:
·      Πόσα χρήματα διαχειρίστηκε η πολιτική εξουσία για την Λέσβο, και τι παρήγαγε την τελευταία 20ετία;
·      Πόσοι νέοι και επιστήμονες επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους μετά τις σπουδές τους;
·      Πόσοι πτυχιούχοι τουριστικών σπουδών εργάζονται στις τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου;
·      Ποιο είναι το ισοζύγιο Λεσβιακών – Εισαγόμενων Προϊόντων;
·      Ποιοι άνθρωποι ασκούν εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια στην Λέσβο;
·      Ποιο είναι το Προϊόν της Λέσβου;
·      Πόσοι Λέσβιοι χρωστούν στις τράπεζες;
·      Τι ποσοστό του τοπικού ΑΕΠ προέρχεται από τις κατασκευές κατοικιών κυρίως και πιο το ποσοστό των εξοπλισμών στο ΑΕΠ;
·      Πόσοι ταξιδιώτες από Ασία, Ρωσία και άλλα κράτη δεν μπόρεσαν να διασφαλίσουν Τουριστική VISA και επομένως δεν επισκέφτηκαν ποτέ την Λέσβο λόγω SHENGEN;
Αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός «Που πήγαν τα λεφτά»; Μόνο οι τράπεζες έλαβαν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου με ταμίες τους Αλογοσκούφη και Παπακωνσταντίνου περί τα 78 δις ευρώ. Που σημαίνει ότι γύρω στα 720 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην Λέσβο. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, με τα ίδια χρήματα, θέλει να εξαγοράσει την Αγροτική τράπεζα και το ΤΤ. Δεν θα έπρεπε πρώτα ο Διευθυντής της Αγροτικής Μυτιλήνης να μας πει πόσα ενυπόθηκα δάνεια έχει μόνο η Αγροτική στην Λέσβο και που θα παραχωρηθούν(ξεπουληθούν) αυτά; Μήπως θα γίνουν παράγωγα και θα παραδοθούν έμμεσα σε ξένες ιδιοκτησίες;

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως –άρα και στην Ελλάδα – είναι οι ακόλουθες:
·      Ενέργεια
·      Οπλικά συστήματα
·      Τραπεζικές-Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες
·      Αυτοκινητοβιομηχανίες
·      Φαρμακοβιομηχανίες
καθώς και
·      Αθλητισμός
·      Ομορφιά, Υγεία
·      Μουσική
αλλά και παράνομες δραστηριότητες που δύσκολα καταγράφονται και αποτελούν μέρος της λεγόμενης παραοικονομίας όπως:
·      Πορνεία
·      Τζόγος
·      Ναρκωτικά
·      Λαθρομετανάστευση
τότε θα πρέπει ως Δήμος και Κοινωνία να αναζητήσει τρόπους να διεισδύσει σε κάποιες από αυτές. Δυστυχώς όμως όπως αποδεικνύεται καθημερινά μέσω σκανδάλων και καταγγελιών, τα φιλέτα αυτού του πλούτου ήδη έχουν μοιραστεί στους ημετέρους(είτε νόμιμα είτε παράνομα). Ο πρωθυπουργός μάλλον είναι ο μόνος που δεν το ξέρει...

Ο Καλλικράτης συνεπιφέρει αλλαγές ως προς την «διακυβέρνηση» σε τοπικό επίπεδο και δίδεται η δυνατότητα στο Δήμο να διαχειριστεί κάποιο μέρος της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά χωρίς να είναι αρκετά σαφές ακόμα πώς και με ποιό προϋπολογισμό, αλλά και ποιά ανταλλάγματα. Ήδη πολλοί μιλάνε για Νέο Μνημόνιο στους ΟΤΑ. Οι Δημόσιες επενδύσεις για την Λέσβο θα είναι κατά πολύ περιορισμένες, ενώ φαίνεται ότι μετά την εισβολή του Τραπεζο-ΔΝΤ στις τσέπες των πολιτών τώρα θα βάλουν χέρι και στις τσέπες των Δήμων. Άλλωστε το είχε πει ο «Μέγας Τραπεζίτης» Ρότσιλντ: « οι καλύτεροι πελάτες είναι τα Κράτη και οι Δήμοι». Αυτό που είναι σίγουρο για την Λέσβο είναι πως μεταφέρει το κόστος της εξοικονόμησης χρημάτων στις πλάτες των εργαζομένων, και διαλύει κάθε πυρήνα μικρής τοπικής ανάπτυξης και δημογραφικής ισορροπίας και δημιουργεί συνθήκες πτώχευσης των παλαιών χωριών και των 13 καταργούμενων Δήμων.

Η Πολιτική μας πρόταση στοχεύει επομένως στο να αναζητήσει πλούτο, και να τον τιθασεύσει προς όφελος του νησιού, αλλά κυρίως των πολιτών. Τα ψίχουλα των 63 εκατ. ευρώ που έταξε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Θεολογίτου προεκλογικά για όλο το Βόρειο Αιγαίο, ας τα διαθέσει όπως θέλει. Εμείς θέλουμε πίσω τα 700 εκατομμύρια που μας «εκλάπησαν».
Ο στόχος είναι να αποθαρρύνουμε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών, την αμάθεια, τον συγκεντρωτισμό, την πολιτιστική ισοπέδωση, και την απομόνωση.
Τα εργαλεία είναι πολλά:
·      Εξωστρέφεια
·      Κινητικότητα
·      Δημιουργική Αποδόμηση
·      Αστική Αποκέντρωση
·      Κοινωνική Δικτύωση
·      Ανοικτός Κοινοτισμός
·      Κοινωνική Οικοσοφία
·      Πολιτιστική Γνώση
Σε λίγες μέρες θα εκθέσουμε το πρόγραμμα μας προς διαβούλευση στον Λεσβιακό Λαό. Σε αυτό θα εμπεριέχονται πέντε άξονες πολιτικής δράσης:
·      Απογραφή Δημοσιονομικής, περιουσιακής και προγραμματικής κατάστασης των «καταργούμενων» 13 Δήμων.
·      Προσδιορισμός του Αναπτυξιακού μοντέλου και Προϊόντος Λέσβου και Δράσεις.
·      Μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού και αύξησης της ροής επιστροφής Νέων και Επιστημονικού Κεφαλαίου στην Λέσβο
·      Κεντρική Χωροθέτηση και Διαμόρφωση Χρήσεων Γης βάση ΣΧΟΠ και Σχεδίου Δράσεων
·      Στήριξη της Λεσβιακής Οικογένειας, των Οικογενειακών Επιχειρήσεων, και της Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας.
Η Λέσβος επιζητεί μια ανοικτή κοινωνία, διατήρηση και αναβάθμιση των δήμων που ισοπέδωσε ο Καλλικράτης, αλλά και δημιουργική σύγκληση με τον παγκόσμιο πολιτισμό, την τεχνολογία και την οικονομία. Ο νέος Δήμος Λέσβου θα πρέπει να επιδιώξει να διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργικής διαχείρισης, να επανατοποθετήσει τις προφανώς κινούμενες σε λάθος κατεύθυνση ενέργειες για το νησί μας, και να παίξει τον κοινωνικό ρόλο που το κράτος αρνείται να έχει. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τον Νέο Δήμο Λέσβου πάνω και έξω από την λογική «αιχμαλωσίας» των Καλλικράτη και ΔΝΤ. Η συμμετοχή μας στις εκλογές είναι επομένως Αντι-Καλλικρατική και Αντι-Μνημονιακή. Ελπίζουμε όμως να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε σωστά και σοφά τον πολίτη, συμβάλλοντας στην Κοινωνική Αυτονομία της Λέσβου(Καστοριάδης) και στην δημιουργία της Ανοιχτής Κοινωνίας(Χαάγιεκ, Μπακούνιν). Χρειαζόμαστε μια Πολιτιστική Επανάσταση(Λατούζ, Μάο) που θα αντιστρέφει την ως τώρα λογική ανάπτυξης(απο-ανάπτυξη), να αλλάξουμε τα κριτήρια που καθορίζουν την ποιότητα και όχι την ζωή στην κοινωνία της Λέσβου. Τα μέσα παραγωγής οφείλουν να είναι ορθώς και αρμονικά κατανεμημένα σε ενεργούς πολίτες με ανεξάρτητη δράση, ώστε να κατοχυρώνεται η ελευθερία του «αποφασίζειν» χωρίς να ασκείται καμία εξουσία εις βάρος κανενός. 
 
Η Λέσβος χρειάζεται μια τέτοια Πολιτιστική «Δημιουργική Επανάσταση» που θα βασίζετε στην Ανοικτή Κοινωνία, στην δραστηριοποίηση του ανθρωπίνου κεφαλαίου και της γνώσης και θα αντιστέκεται στην οικονομική ανάπτυξη αμιγώς καπιταλιστικού τύπου. Θέλουμε μια ανάπτυξη μέσω κοινωνικής αυτονομίας, οικολογικής συνείδησης, συνεργασίας και εξωστρεφούς προσανατολισμού. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία ανοιχτή προς τους Λέσβιους πολίτες, την οικογενειακή επιχείρηση, και του ωφέλιμου επενδυτικού κεφαλαίου. Το ζητούμενο είναι ποιοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο όραμα και το δύσκολο ποιοι θα το υλοποιήσουν.

2.      Εισηγητική Έκθεση
του Προγράμματος Ανάπτυξης της Λέσβου

Η Εισηγητική Έκθεση Προγράμματος Ανάπτυξης της Λέσβου, είναι ενταγμένη στο συγκεκριμένο Πολιτικό Πλαίσιο(Ανοιχτή Κοινωνία, Κοινωνική Αυτονομία & Πολιτιστική Δημιουργία)  και περιλαμβάνει πέντε ενότητες επεξεργασίας:

·       Απογραφή Δημοσιονομικής, περιουσιακής και προγραμματικής κατάστασης των «καταργούμενων» 13 Δήμων.
·       Προσδιορισμός του Αναπτυξιακού μοντέλου και Προϊόντος Λέσβου και Δράσεις.
·       Μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού και αύξησης της ροής επιστροφής Νέων και Επιστημονικού Κεφαλαίου στην Λέσβο
·       Κεντρική Χωροθέτηση και Διαμόρφωση Χρήσεων Γης βάση ΣΧΟΠ και Σχεδίου Δράσεων
·       Στήριξη της Λεσβιακής Οικογένειας, των Οικογενειακών Επιχειρήσεων, και της Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας.
Σήμερα σας παρουσιάζουμε το σκεπτικό αυτής και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν επιμέρους Δράσεις και Μέτρα. Στο συνολικό προγραμματισμό δεν υπάρχουν τοπικές ενέργειες οι οποίες θα προγραμματιστούν και θα προκύψουν από τις ζυμώσεις στις τοπικές κοινωνίες για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Μοντέλο Ανάπτυξης.

Την τελευταία 30ετία είχαμε την ευκαιρία να διαχειριστούμε 3 ΚΠΣ. Το 1992 το ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ που αφορούσαν ενέργειες υπέρ των αγροτών ήταν 85% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σήμερα είναι κοντά στο 10% και για 27 χώρες(το 1992 για 12). Παρόλα αυτά δεν φτιάξαμε ούτε Αγροτική Οικονομία, αλλά ούτε γίναμε Τουριστικός ή Επιχειρηματικός παράδεισος.

Κτίσαμε όμως μια γραφειοκρατία και σειρές συμβούλων, παρατρεχάμενων και μιζαδόρων του 10%. Η “Επόμενη Μέρα” θέλει να βάλει τάξη σε αυτά τα ζητήματα με ένα απλό και πρακτικό σύστημα. Να κάνει την κοινωνία και την συμμετοχή σε επιδοτούμενες ενέργειες ανοικτή για τον οικογενειάρχη, την οικογενειακή επιχείρηση και τον “αγνό” επενδυτή.

Το τελευταίο Ειδικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μιλάει για στήριξη των Υποδομών προσπελασιμότητας, την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων για το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα τοπικά προϊόντα. Καμιά από αυτές τις ενέργειες δεν πρόκειται να πετύχει – όπως και στο παρελθόν- αν δεν αλλάξει η φιλοσοφία του προγράμματος. Εδώ πρέπει να αντιληφθούμε δύο στοιχεία που αγνοούνται από τους “προλαλήσαντες”, αλλά είναι κεντρικά στον δικό μας σχεδιασμό: Κινητικότητα και Δημιουργική Αποδόμηση. Θέματα που έλλειπαν από το σκεπτικό όλων των ειδικών ή μη προγραμμάτων του παρελθόντος.

Η κινητικότητα είναι πλέον ένα κύριο χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας(βλέπε προγράμματα ERASMUS, SOCRATES , Mundus κλπ). Αφορά μετακινήσεις πληθυσμού για Αναψυχή, Επιχειρηματικές συναντήσεις και πρακτικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές εμπειρίες, για εργασία ακόμα και ως επιλογή διαμονής συνταξιούχων (Urry).

Η δημιουργική αποδόμηση(breaking old habits), αποκόπτοντας παλιές συνήθειες, είναι η απαρχή της καινοτομίας αλλά και της κοινωνικής αυτονομίας, και κύριο χαρακτηριστικό της επιχειρηματικότητας(Schumpeter).

Θα πρέπει να τονιστεί επίσης, ότι σήμερα ζούμε στην οικονομία των εμπειριών(Pine II). Σύμφωνα με την οποία δεν αρκεί να πουλάμε τοπικά προϊόντα στον ξένο επισκέπτη ή καταναλωτή, ή να του παρέχουμε διανυκτέρευση, ή να τον κατευθύνουμε σε κάποια μορφή επένδυσης με την υπόσχεση της επιδότησης. Ο μεν τουρισμός και το όποιο πολιτιστικό/τοπικό προϊόν, πρέπει να είναι “βιωματικό”, η δε επιχειρηματικότητα “ακαριαία”. Έτσι θα γλυτώσουμε και το κόστος που προκύπτει από την “αμοιβή” σε ενδιάμεσους, παρατρεχάμενους και μιζαδόρους.

Ανταγωνιστικότητα

Η ανταγωνιστικότητα περνάει από ορισμένες θεωρήσεις. Μια πολύ πετυχημένη και διαδεδομένη στο μάνατζμεντ είναι αυτή του καθηγητή του Harvard, Πόρτερ, Ο οποίος συνιστά δύο κατευθύνσεις ανταγωνιστικότητας. Εκλαϊκεύοντας συμπεραίνει ότι το προϊόν/υπηρεσία που παρέχεις πρέπει να είναι:
α. ποίο φτηνό απ όλα αν γίνετε
β. ή θα πρέπει να είναι διαφορετικό

Χρόνια τώρα προσπαθούμε να αναπτύξουμε το πρώτο μοντέλο με λάθος τρόπο βέβαια. Γιαυτό προσπαθούμε να μικρύνουμε τα μεροκάματα, φέρνουμε μετανάστες και ανεχόμαστε λαθρομετανάστες. Όμως όσο και να προσπαθούμε αυτό δεν είναι εφικτό, αφού στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες(Ινδία, Κίνα, Βιετνάμ κα) ο μισθός είναι 40-100 ευρώ το μήνα. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί το κόστος σε σχετικά ανταγωνιστικό επίπεδο και κυρίως την κατανάλωση -όχι την παραγωγή- είναι να δρομολογηθούν συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, συνεργατικότητας καταναλωτή, δίκτυα εμπορίου καταναλωτή - καταναλωτή, και κοινές επιχειρηματικές και κοινωνικές δράσεις που θα δημιουργούν οικονομίες Κλίμακος και Σκοπού.

Επομένως η Λέσβος πρέπει να στραφεί συστηματικά στην δεύτερη κατεύθυνση της διαφορετικότητας/διαφοροποίησης, που εμείς την συγκεκριμενοποιούμε ως “Πολιτιστική Δημιουργία”. Αυτό το Πολιτιστικό όμως προϊόν υπάρχει ως περιρρέουσα αντίληψη, υποβόσκει σε κάθε οικογένεια(πχ. Φιλοξενία), και σε κάθε τοπικό επιχειρηματία(ανάπτυξη τοπικής επιχειρηματικότητας), αλλά δεν είναι ούτε προσδιορισμένο, ούτε συστηματοποιημένο. Με την στρατηγική-μοντέλο Πολιτιστικής Δημιουργίας θα το προσδιορίσουμε, θα το φέρουμε σε εγρήγορση, θα το εμπλουτίσουμε και θα το κάνουμε win-to-win κατάσταση.

Είναι αδιανόητο να έρχεται ο επισκέπτης στο νησί μας και να τον υποδέχεται στην ρεσεψιόν η Μετανάστρια ρεσεψιονίστ ή να του σερβίρει τον καφέ ο μετανάστης σερβιτόρος. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω καμιά διάθεση ρατσιστικής αντίληψης. Όμως εάν θέλεις να διαμορφώσεις ένα πολιτιστικά κατευθυνόμενο προϊόν τέτοιες επιλογές σε υψηλής επαφής(high-contact services) υπηρεσίες δεν χωρούν. Οι νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες έχουν χώρο σε άλλα επαγγέλματα, και μπορεί να είναι ποιο αποδοτικοί εκεί.

Είναι σαφές επίσης ότι οι δραστηριότητες που αφορούν τον παραγωγικό ιστό ή την παροχή υπηρεσίας δεν μπορούν να βασιστούν σε λογικές εντάσεως εργασίας(ήμαστε ακριβοί) ή εντάσεως τεχνολογίας(είμαστε 5-10 χρόνια πίσω). Ο μόνος δρόμος περνάει από την ένταση στην γνώση και κυρίως την πολιτισμική γνώση. Όμως αυτήν πρέπει να την δημιουργήσουμε , ώστε να παραμείνει ελληνική αλλά και να γίνει και ανταγωνιστική, το δικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό οικοδόμημα.

Έργα – Ρόλος Δήμου

Το τελευταίο μήνα στο ιστολόγιο του συνδυασμού ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ(http://arisxatzikomninos.blogspot.com/) τέθηκαν σε ψηφοφορία -ενδεικτικά και μόνο- ορισμένα έργα που θα μπορούσαν να είναι αναγκαία για την επόμενη δεκαετία. Είναι προφανής η επιθυμία των συμπολιτών μας ο Δήμος να έχει ενεργό ρόλο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαί. Σε αντίθεση με άλλες υποψηφιότητες που έχουν προκύψει( ίσως σε αντίθεση με όλους) εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο ρόλος του Δημάρχου είναι αυτός του Επιχειρηματία. Αντιθέτως ο Δήμαρχος αφουγκραζόμενος την αγωνία των πολιτών, οφείλει να σχεδιάζει σωστά, έχοντας μεγαλύτερη προσβασιμότητα (ως Δήμος) στην πληροφόρηση, οφείλει να δημιουργεί τις ιδανικές δομές και υποδομές που βοηθούν την επιχειρηματική δημιουργία. Οι μόνες μη επιχειρηματικού τύπου δράσεις που πρέπει να εμπλέκεται είναι εκεί που το κοινωνικό κράτος έχει αποτύχει ή δυσλειτουργεί. Όμως Δήμος επιχειρηματίας δεν πρέπει να υπάρχει, και συνήθως όταν το δοκίμασε απέτυχε(βλέπε LesvosShop).

Πρώτος Άξονας Πολιτικής Δράσης

Το δυσκολότερο και κρισιμότερο κομμάτι της πολιτικής δράσης του νέου Δημάρχου είναι η ενοποίηση των 13 Δήμων. Ο νέος Δήμος Λέσβου θα κληθεί να εντάξει, χρέη, υποχρεώσεις, συμβάσεις, προγραμματισμούς έργων σε ένα όλον. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε την επιθυμία του πολίτη όπως εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, τόσο για τους 13 Δήμους όσο και για την Νομαρχία. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι κυρίως οι ενέργειες που αφορούν κύριες υποδομές που έχουν σχεδιαστεί, θα πρέπει να ολοκληρωθούν, ανεξαρτήτως σταδίου υλοποίησης και ανεξαρτήτως πόσο επιτυχημένη κρίνετε η απελθούσα δημοτική-νομαρχιακή αρχή. Φυσικά αρνητικοί θα ήμαστε εκεί που έχουν γίνει υπερβάσεις και αντιτίθενται πλήρως στην πολιτική μας φιλοσοφία.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την μίνι-έρευνα μας, δηλαδή θα πρέπει να ολοκληρωθούν:
·       Βιολογικοί Καθαρισμοί
·       Δίκτυα Ύδρευσης-Αρδευτικά
·       ΧΥΤΆ-ΧΑΔΑ-Σκουπίδια
·       Δρόμοι-Οδοποιία
·       Λιμάνια-Αεροδρόμια

Όπως καταλαβαίνετε από μόνα τους αυτά τα έργα αποτελούν έναν τεράστιο φόρτο εργασίας, που είναι αδύνατον κάποιος που δεν έχει διατελέσει Δήμαρχος στο παρελθόν να ανταποκριθεί. Πλεονέκτημα της Επόμενης Μέρας είναι ότι έχει διατελέσει την πρώτη Δημοτική Αρχή “μαζικών συγχωνεύσεων” του πρώτου Καποδίστρια(των 18 διαμερισμάτων της Μυτιλήνης). Ενώ είναι προφανής η επιτυχημένη υλοποίηση υποδομών όπως οι Βιολογικοί καθαρισμοί κα.

Στο πρώτο στάδιο αυτό θα πρέπει να γίνει συστηματική και ταχεία απογραφή της περιουσίας των καταργούμενων Δήμων. Αναγκαία πρώτα απ όλα είναι η Δημοσιονομική Απογραφή για ευνόητους λόγους. Ελπίζω το κράτος να έχει φροντίσει γιαυτό, ειδάλλως ορκωτοί ελεγκτές θα πρέπει να το πράξουν για λογαριασμό του νέου Δήμου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να τρέξει και η Απογραφή της ενιαίας πλέον Δημοτικής Περιουσίας. Θα ήταν εύκολη υπόθεση για το τμήμα περιουσίας οικοπέδων-κτιρίων εάν είχε ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται στο γεγονός ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από την πολιτεία το πότε και πως θα παραδώσει κάποιες αρμοδιότητες που προβλέπονται στον Καλλικράτη πχ πολεοδομικές, υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας κα, και κυρίως ποιος προϋπολογισμός αντιστοιχεί σε αυτές.

Εδώ ακριβώς είναι και το δεύτερο σημείο αντίθεσης μας με τον Καλλικράτη. Το πρώτο όπως ήδη αναφέρθηκε στο πολιτικό πλαίσιο του προγράμματος, είναι η χωροταξική διάταξη – ουσιαστική ισοπέδωση των 13 Δήμων. Πως το κράτος βιαστικά δημιουργεί ένα τέτοιο Δήμο, που από την γέννηση του είναι χρεοκοπημένος, δεν έχει μεταφέρει ακόμα τις αρμοδιότητες που υπόσχεται, και δεν διασφαλίζει πόρους τουλάχιστον επιβίωσης. Μήπως ζητάει από τον νέο Δήμαρχο να γίνει ο φοροεισπράκτορας του ΔΝΤ.

Παρ' όλη αυτήν την Καλλικρατο-Μνημονιακή παρωδία η Επόμενη Μέρα έχει τον τρόπο να εξοικονομήσει πόρους χωρίς να “απομυζεί” τους Δημότες και επιχειρήσεις στα Δημοτικά τέλη. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί είναι φυσικά το γεγονός ότι η κρατική βοήθεια μέσω ΣΑΤΑ και δημοσίων επενδύσεων θα είναι λίαν επιεικώς σφικτή, όσο παραμένουμε σε καθεστώς επιτήρησης. Με απλά λόγια όποιος περιμένει να βρέξει χρήματα από το κράτος δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στην Ανάπτυξη του τόπου, ούτε καν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε βασικές πληρωμές μισθών και μικροέργων καθημερινότητας.

Τα έξτρα έσοδα του Δημοτικού προϋπολογισμού θα προκύψουν -όπως θα αναλύσουμε στις επί μέρους δράσεις- από:

·      Εκμετάλλευση Δικαιωμάτων και Δημοτικών χώρων
·      Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας
·      Προσόδους δομών και υποδομών

Δεν θα ακολουθηθεί επομένως η πάγια πολιτική του επαίτη κάθε υπουργείου. Ο οικονομικός προγραμματισμός δεν μπορεί σε αυτήν την φάση να είναι ολοκληρωμένος αφού δεν έχει αναλάβει η κυβέρνηση ακόμα αυτήν την στοιχειώδη πρωτοβουλία, πλην ενός γενικού πλάνου κατανομής-ποσοστού έναντι ΦΠΑ, Φόρων και Ειδικών τελών. Ίσως μετά την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2011, γίνουμε και εμείς σοφότεροι.

Χωροταξική Προσαρμογή

Στο δεύτερο μέρος του σχεδιασμού κεντρικό σημείο αναφοράς έχει ο χωροταξικός σχεδιασμός και διάθεση χώρων για κεντρικές δράσεις. Θεωρείτε αναγκαία η επαναπροσέγγιση του οποιοδήποτε πρότερου σχεδιασμού ώστε να περιλαμβάνει όλες τις πιθανές δράσεις μας, να εξυπηρετεί περιφερειακές ανάγκες, να δίνει βαρύτητα στην εξισορρόπηση αστικών και ημιαστικών-αγροτικών περιοχών, να συμβάλλει στην αειφορία αλλά και να ανοίξει δρόμους για Βιομηχανικές, Ενεργειακές και άλλες Αναπτυξιακές δράσεις.

Έτσι πρέπει να προσδιοριστούν ζώνες:

·      Βιομηχανική
·      Ψυχαγωγίας
·      Κατοικιών και Διαμονής
·      Τουρισμού
·      Ανοιχτών Αγορών
·      Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας
·      Αγωγής, Καλλιτεχνίας και Εκπαίδευσης
·      Ελεύθερου Εμπορίου
·      Λιμένων και Αερολιμένων
·      Αποθηκευτικών Χώρων και Εφοδιασμού-Μεταφορών
·      Ενεργειακών χρήσεων

Θεωρητικά και μόνο οι υφιστάμενη πολεοδομική και τεχνική υπηρεσία που δημιουργήθηκε από την Επόμενη Μέρα στον Δήμο Μυτιλήνης πληρεί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει ένα τέτοιο έργο. Εναπόκειται να δούμε αν θα δεσμεύσει κάποιες ενέργειες το ΠΕΧΩΔΕ ή θα φροντίσει να απελευθερώσει μέσω Καλλικράτης όπως προβλέπει τέτοια δυνατότητα στους Δήμους. Σε αυτήν την περίπτωση με την βοήθεια και των άλλων υφιστάμενων υπηρεσιών και ανθρωπίνου δυναμικού που υπάρχουν και στους υπόλοιπους Δήμους θα μπορέσει να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες σχετικά σύντομα. Ειδάλλως θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και θα δυσχεράνει το αναπτυξιακό μας έργο.

Λέσβος Ησυχαστήριον

Κατά μία περίεργη λογική τα τελευταία χρόνια καλλιεργείτε η “στρατηγική” του ήρεμου τόπου διακοπών, με το παράλογο σκεπτικό ότι οι ηλικιωμένοι που συχνάζουν στο νησί μας έχουν ισχυρότερο εισόδημα. Το καταστροφικό αυτής της πολιτικής είναι ότι πλέον οι νέοι δεν έρχονται πίσω στην πατρίδα τους για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αλλά ούτε και οι ξένοι, αφού δεν υπάρχει κάποιος λόγος ψυχαγωγίας και ούτως ή άλλως οι φίλοι τους βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή παραθερίζουν κάπου αλλού.

Οι επιχειρηματίες ψυχαγωγίας κυνηγιούνται καθημερινά, ακόμα και τα Greek nights ενοχλούν κάποιους ανεγκέφαλους. Οι δημοτικές αρχές χρονίζουν να εκδώσουν τις άδειες λειτουργίας, ήρθαν και τα περιοριστικά μέτρα για το τσιγάρο και σε λίγο μόνο μέσω ίντερνετ θα συναντιόμαστε.

Μία άλλη εκδοχή θέλει να μας κλείσει στα σπίτια μας, μπας και γίνουμε πιο παραγωγικοί, ενώ τα τελευταίου τύπου Club είναι θεόκλειστα και σκοτεινά, και απαγορεύουν την επαφή με την φύση και το ονειρικό περιβάλλον μας, κυρίως τα καλοκαίρια. Εδώ να προσθέσω ότι η σεμνοτυφία μας απαγορεύει να λειτουργήσουμε νόμιμα χώρους διασκέδασης αποκλειστικά ενηλίκων, και έτσι πάλι οι διάφοροι νονοί της νύχτας κάνουν πλιάτσικο, ευνοώντας και την παραοικονομία. Αυτή η κατάσταση πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα, μεταξύ μας το κέφι του Έλληνα και αυθεντικό είναι και πηγαίο και ελκυστικό για τους ξένους. Οφείλουμε να το προασπίσουμε, και να ανοίξουμε τους χώρους μας, ώστε οι νέοι να έρχονται τουλάχιστον τα καλοκαίρια πίσω στον τόπο τους. Στην Χίο πχ τα πανηγύρια σφύζουν από ζωή και νεολαία, ομογενείς, φοιτητές, τουρίστες, εδώ είναι σημείο αναφοράς των ηλικιωμένων.

Η Λέσβος είναι κατεξοχήν νησί με ιδιαίτερες επιδόσεις των μαθητών του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Και ενώ θα περίμενε οι περισσότεροι να επιστρέφουν για να προσφέρουν την γνώση τους στην τοπική κοινωνία, συνήθως ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους. Εμείς οφείλουμε συστηματικά και σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις να βοηθήσουμε την επαγγελματική τους ανέλιξη εδώ και να αντισταθούμε στα κλειστά Club του Δημοσίου που διαιωνίζουν το ρουσφέτι και δεν προσφέρουν στην επιχειρηματική δράση, παρά δημιουργούν νέες γραφειοκρατίες και αργομισθίες που τελικά όλοι χρυσοπληρώνουμε. Ο δικός μας στόχος είναι όλοι πίσω. Μόνο έτσι θα έχει μέλλον αυτό το νησί. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε μία μέρα, αλλά εφόσον δημιουργήσουμε τις δομές αναφοράς σιγά σιγά η ροή επιστροφής θα αυξάνετε.

3. Δράσεις  Προγράμματος Ανάπτυξης της Λέσβου

Α. Κοινωνική Αυτονομία
μέσω της Ποιότητα Ζωής και της Δημόσιας Υγείας

Α1. Καθαριότητα – Προστασία του περιβάλλοντος.

Η καθαριότητα είναι η προτεραιότητα μας και από τους βασικούς μας στόχους στην υλοποίηση του πολιτικού πλαισίου προγράμματος. Ο καταμερισμός της εργασίας αφορά τρεις άξονες καθαριότητας ως: Προστασίας του Περιβάλλοντος, Προστασίας της Υγείας του Πολίτη, Προστασίας των Φυσικών Πόρων και της Αισθητικής των Φυσικών Τοπίων.

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η διαχείριση αποβλήτων και σκουπιδιών με την ολοκλήρωση των Βιολογικών Καθαρισμών και των ΧΥΤΑ είναι η βασική προτεραιότητα στο επίπεδο υποδομών. Καθώς και η οριστική παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αδρανών, η εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, η οργάνωση και η λειτουργία των Φορέων Οργάνωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), η κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Είναι απαράδεκτον το γεγονός ότι κάποιες Δημοτικές Αρχές δεν έχουν καταβάλει την εισφορά τους(που όμως έχουν εισπράξει από τον πολίτη ως δημοτικά τέλη) για την λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ Λέσβου. Ενώ πάγιο παραμένει το αίτημα των πολιτών για απομάκρυσή του εργοστασίου της ΔΕΗ από την συγκεκριμένη θέση που λειτουργεί σήμερα, και επιβαρύνει την Υγεία και το Περιβάλλον..

α. Ανακύκλωση.

Η ανακύκλωση και η καλλιέργεια ευρύτερης περιβαλλοντικής συνείδησης αποτελεί κεντρικό άξονα για την προστασία του περιβάλλοντος. Δράσεις Ολοκληρωμένης Ενημέρωσης και Διαχείρισης Αποβλήτων (βλέπε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μηδενικά Απόβλητα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης) και επέκταση των συνεργασιών που πρώτη η Επόμενη Μέρα οργάνωσε στην πρωτεύουσα του νησιού όπως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΥΔΑΛΙΟΣ ΔΑΜΟΣ» (σύμπραξη του Φυσιολατρικού Όμιλος Μυτιλήνης ΥΔΑΤΙΝΟΣ μαζί με την ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ ΑΜΚΕ και τον ΔΗΜΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ) είναι απαραίτητες για την διαρκή περιβαλλοντική βελτίωση.

β. Διαχείριση Αποβλήτων.

Προτείνετε η Μέθοδος Κομποστοποίησης, για όλα τα λύματα βιομηχανικού τύπου συμπεριλαμβανομένων και των στερεών αποβλήτων των βιολογικών(βλέπε Θεσσαλονίκη). Ουσιαστική ενοποίηση όλων των δομικών συστημάτων προς την κατεύθυνση παραγωγής ενέργειας από την τελικώς παραγόμενη βιομάζα, που μετά την διασύνδεση με το υπάρχον κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ θα μπορεί να αποδοθεί ως ωφέλιμη ενέργεια και στον πολίτη. Πρόκειται ουσιαστικά για αυτοχρηματοδοτούμενο έργο.

γ. Καθαριότητα.

Δημιουργία Ειδικής Ομάδας Κρούσης που θα αποτελείτε από δύο τμήματα: Το πρώτο θα επιφορτίζετε την διαχείριση καθαριότητας στις Πόλεις και Χωριά και θα αποτελείτε ως επί το πλείστων από τους μόνιμους υπαλλήλους καθαριότητας των καταργούμενων Δήμων. Προτείνονται 5-6 τέτοιες ομάδες Γεωγραφικά κατανεμημένες στις 5 περιοχές(που πρότεινε το ΙΤΑ για την Λέσβο) και μία στην Πρωτεύουσα του νησιού. Το δεύτερο τμήμα θα αποτελείτε από εθελοντικές και οικολογικές οργανώσεις και θα ενταχθεί σε διεθνή προγράμματα καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος και θα δρα ανεξάρτητα από την λειτουργία της Δημοτικής Αρχής αλλά σε συντονισμό με αυτήν. Το έργο που θα επιτελεί είναι η καθαριότητα των ακτών και διάφορων οικισμών και υπαίθριων περιοχών οικολογικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος. Στο πρόγραμμα αυτό θα δοθούν κίνητρα σε εθελοντικές οργανώσεις και μαθητές για την συμμετοχή τους(πχ. ECO-Villages), αλλά θα υπάρξουν και αντικίνητρα για αυτούς που θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τα μέσα και οι πόροι θα προκύπτουν από την συγκέντρωση και καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας υποδομής των Δήμων, αλλά και από προγράμματα όπως του HELMEPA, Ocean Conservancy, Καθαρή Ελλάδα, World Wildlife Fund, United Nations Environment Programme, σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και εταιρικά προγράμματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης.

Α2. Μονάδες Πρωτοβάθμια Υγείας(Δημοτικά Ιατρεία), Κοινωνικές Δράσεις

α. Δημοτικά Ιατρεία

Παράλληλα με την λειτουργία του ΕΣΥ η οποία θα υποστηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά έχοντας υπόψη την πενιχρή οικονομική κατάσταση του δημόσιου Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας, αλλά και την εκ των πραγμάτων μείωση των πραγματικών εισροών στην υγεία – κυρίως λόγω μνημονίου- ήμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε Πρότυπα Δημοτικά Ιατρεία. Τα Δημοτικά Ιατρεία θα προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες με οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κι αν συνεργάζονται. Επίσης η ίδια μορφή παροχής θα προσφέρετε στους επισκέπτες και παραθεριστές ως ενιαία κάρτα επισκέπτη που θα ενσωματώνει και άλλες δράσεις τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος έναντι αντιτίμου. Έτσι θα του παρέχεται εκτός από τα τουριστικά οφέλη της επίσκεψης του στην Λέσβο και ιατρική κάλυψη, πρωτοβάθμιου επιπέδου.

Τα Δημοτικά Ιατρεία ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας-Υγείας θα παρέχουν σε όλους τους πολίτες μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που περιλαμβάνει:
·      Υπηρεσίες υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή στο Νοσοκομείο
·      Την εκτίμηση των αναγκών Υγείας των πολιτών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας.
·      Υποδομές για την εξασφάλιση και την διαχείριση όλων των ιατρικών πληροφοριών και δεδομένων του πληθυσμού.
·      Οικογενειακό προγραμματισμό
·      Προληπτική οδοντιατρική και φροντίδα
·      Μετά-Νοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση
·      Παρακολούθηση χρονίων πασχόντων
·      Κοινωνική φροντίδα
Ενώ προτείνονται να λειτουργήσουν(αναλόγως της περιοχής)
·      Παθολογικό Ιατρείο
·      Γυναικολογικό Ιατρείο
·      Παιδιατρικό Ιατρείο
·      Πνευμονολογικό Ιατρείο
·      Καρδιολογικό Ιατρείο
·      Οδοντιατρικό Ιατρείο
·      Ψυχολογικό & Ψυχιατρικό Ιατρείο
·      Νοσηλευτική φροντίδα

Στόχος είναι η δημιουργία 12 δημοτικών ιατρείων(πλην Μυτιλήνης) σε κάθε καταργούμενο Δήμο. Ο Δήμος εκεί θα συστεγάσει και άλλες δραστηριότητες πρόνοιας όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, Δημόσια Σίτιση για απόρους και κάποιες ενέργειες των πετυχημένων δράσεων, Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και τα ΚΑΠΗ. Κοντά σε αυτές τις μονάδες θα μπορούν να αναπτυχθούν και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τύπου ξενώνα οι οποίες θα ενοικιάζουν υπηρεσίες από τα Δημοτικά ιατρεία, και θα εξασφαλίζουν έτσι την ιατρική παροχή, που συνήθως είναι πρόβλημα για τις μονάδες αυτές.
Η παρέμβαση του Δήμου αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας, επίβλεψη, τήρησης της νομιμότητας, συντονισμού των δραστηριοτήτων, εξοπλισμό και πληροφορική και τεχνική υποστήριξη και αδειοδότηση στα πρότυπα άλλων χωρών όπως η Αυστραλία και Αγγλία. Οι Γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό υποστήριξης θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες Έλληνες ή όπου υπάρχουν ελλείψεις ή και ενδιαφέρον και αλλοδαποί(με αναγκαία άδεια άσκησης επαγγέλματος). Προτεραιότητα φυσικά θα έχουν οι ήδη εγκαταστημένοι επαγγελματίες ιατροί και παραϊατρικό προσωπικό, οι οποίοι ενδεχομένως θα ήθελαν να στελεχώσουν τα δημοτικά ιατρεία αλλά και εθελοντές ιατροί(Γιατροί χωρίς σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, βλέπε Δημοτικά ιατρεία Καλλιθέας και Καβάλας)
Οι χώροι αυτοί μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμοι-οπότε θα είναι και γρηγορότερη η έναρξη λειτουργίας του αντίστοιχου Δημοτικού Ιατρείου, ή να αναζητηθούν στην Εκκλησιαστική Αρχή ή τέλος να κατασκευασθούν με αντιπαροχή σε δημοτικά οικόπεδα ή από πρόσκληση γενικού ενδιαφέροντος από ιδιώτες. Ο Δήμος θα φροντίσει βέβαια να υπογραφούν συμβάσεις με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας αλλά και τις τράπεζες που πρόσφατα δραστηριοποιούνται σε θέματα υγείας κυρίως διαγνωστικά όπως η ATE η Eurobank, η MARFIN και εξειδικευμένοι φορείς Υγείας όπως οι Euromedica, Υγεία και Όμιλος Αποστολόπουλου. Επομένως ουσιαστικά πρόκειται για δωρεάν πρωτοβάθμια υγεία για τους περισσότερους δημότες, ενώ ειδική μέριμνα και πρόσβαση θα προβλέπετε για τους άπορους και ανασφάλιστους. Έτσι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα παρέχεται προς όλους τους πολίτες όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο χώρο τον οποίο αυτοί ζουν και εργάζονται.
Βασικές λειτουργίες των δημοτικών ιατρείων, όπως η σίτιση, η τροφοδοσία, η φύλαξη και η καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, οι υπηρεσίες λογιστικής και πληροφορικής και η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων θα συντονιστούν σε συνεργασία με ιδιώτες ενδιαφερόμενους. Ενώ έσοδα στον Δήμο μπορούν να προκύπτουν από τα ενοίκια και την διαχείριση κυλικείων, σίγουρα όχι με εμπορικούς αλλά φιλολαϊκούς όρους. Ενώ θα επιδιωχθεί και η ένταξη στο υπάρχον πρόγραμμα “Υγεία”, που σύμφωνα με τον Καλλικράτη εμπίπτει στις νέες αρμοδιότητες του Δήμου.

β. Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κέντρο Εστίασης Απόρων.

Επίσης με την υποστήριξη ιδιωτών συνήθως μεγάλων Supermarket αλλά και άλλων χορηγών θα επιδιωχθεί η λειτουργία 1-2 Κοινωνικών παντοπωλείων και 3-4 χώρων σίτισης απόρων όπως συμβαίνει σε άλλους Δήμους(βλέπε Δήμος Αθηναίων). Η πολιτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει και αντισταθμιστικά.. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα παρέχει δωρεάν ή κάτω του κόστους είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Οι οικογένειες που «υιοθετεί» το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα επιλέγονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων.

Α3. Υδάτινοι Πόροι

Ο ρόλος της ΔΕΥΑ(Λ) εκτός από το να δημιουργεί δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης είναι να εκμεταλλεύεται συνολικά τους υδάτινους πόρους προς όλες τις ανάγκες του πληθυσμού και των επισκεπτών. Επομένως εκτός από τον κοινωφελή σκοπό της θα πρέπει να αναπτύξει δράσεις που προσθέτουν αξία στο σύνολο αλλά και επιστρέφουν υπεραξία στην δημοτική αρχή, και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνουν τους πολίτες με πρόσθετα τέλη.

α. Δημιουργία Ανοιχτού SPA-Πάρκου για όλους τους πολίτες το οποίο θα συντονίζει ο Δήμος από κοινού με Φυσιολατρικές Οργανώσεις και Συλλόγους. Κατάλληλος χώρος είναι τα θερμά νερά στην παραλιακή οδό Εφταλούς-Σκάλας Σκαμιάς. Το εν λόγω σύστημα θα λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο. Και θα μπορεί να διοχετεύει επισκέπτες στα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις της περιοχής. (βλέπε Βουδαπέστη)

β. Δημιουργία σύγχρονων Ιαματικών Λουτρών(Resort-Spa) στις περιοχές με υψηλό Ιαματικό απόθεμα(Άργενος, Εφταλού, Πολιχνίτος, Θέρμα, Θερμή). Η ανάπτυξη Ιατρικών, Θεραπευτικών και παραθεριστικών υποδομών δεν μπορεί να είναι μικρομεσαίου τύπου όπως σήμερα. Μόνο υψηλοτάτου επιπέδου επενδύσεις μπορούν να είναι βιώσιμες και κερδοφόρες για το συνολικό ισοζύγιο του νησιού.

γ. Η παραγωγή και διάθεση εμφιαλωμένου νερού για ατομική, οικογενειακή χρήση καθώς και χρήση γραφείου-επιχειρήσεων και εμπορία αυτού πρέπει να είναι από τους σκοπούς της ΔΕΥΑ(Λ). Καθώς και παραγωγής και εμφιάλωση αναψυκτικών και χυμών Λέσβου. Αυτό θα βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο σε προϊόντα που η χρήση τους συνεχώς αυξάνετε, ενώ θα αποτελέσει και σοβαρή πηγή εισοδήματος για τον Δήμο προς όφελος άλλων κοινωφελών δραστηριοτήτων. Το έσοδο θα προέρχεται από τα δικαιώματα παραχώρησης εκμετάλλευσης σε εξειδικευμένες εταιρείες εμφιάλωσης που θα εισπράττουν την υπεραξία.

δ. Ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων από τους υπό κατάργηση Δήμους έργων για αποχέτευση, ύδρευση και άρδευση που είναι σε εξέλιξη. Εξαίρεση εκείνα στα οποία προκύπτουν “περίεργες” υπερβάσεις και δεν αιτιολογούν επαρκώς την σκοπιμότητα τους. Φυσικά και θα προγραμματιστούν και αντίστοιχα νέα έργα υψηλού κοινωνικού ενδιαφέροντος.

B. Ανοιχτή Κοινωνία
(Επιχειρηματικότητα, Συλλογικότητα και Επιστροφή των Νέων)

Β1 Ανοιχτές Παραλίες

Ένα σημαντικό στοιχείο που προσδίδει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Λέσβο σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, είναι η δυνατότητα προσβασιμότητας στις παραλίες. Αυτή η θετική πρακτική πρέπει να συνεχιστεί και επεκταθεί. Επομένως προτείνονται οι ακόλουθες δράσεις:

α. Ενοποίηση χώρων παραλίας-παραλιακών οδών-οικισμών/καταστημάτων, πχ. Πέτρα, Βατερά, των καταστημάτων με την παραλία, με την δημιουργία πεζόδρομων ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Έτσι θα αυξηθεί ο δημοτικός χώρος προς χρήση των πολιτών και των επαγγελματιών παροχής επισιτιστικών και τουριστικών υπηρεσιών.

β. Χρήση ομπρελών και καθισμάτων υψηλότερης αισθητικής αντίληψης, με ενιαία μορφή και οικολογικά φιλικότερη στο φυσικό τοπίο(ξύλο, φυτά κλπ)

γ. Δημιουργία βασικών υποδομών(αλλαξιέρες, ντουζιέρες, τουαλέτες, μικροί κάδοι απορριμμάτων, καλαίσθητα παγκάκια) στο σύνολο των προσβάσιμων παραλιών, και ένταξη στο δίκτυο καθαριότητας του Δήμου(βλέπε ομάδες καθαριότητας)

δ. Χωροθέτηση Παραλιών(παιδικές, ενηλίκων-γυμνιστών, ελεύθερου κάμπινγκ, ναυταθλητικών)

ε. Εμπορική διάθεση για λειτουργία κυλικείων, ενοικίασης ομπρελλών, ξαπλώστρες και νεροτσουληθρών(με διαγωνισμό), σε όλες τις παραλίες, με κριτήρια εκτός των άλλων και την τήρηση της καθαριότητας, ευταξίας και του υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Β2 Ανοιχτοί Χώροι Δημιουργίας-Ψυχαγωγίας  Νέων

Η σημερινή δομή του τουρισμού, η γήρανση του πληθυσμού της Λέσβου καθώς και το παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης της, δημιούργησαν συνθήκες ερήμωσης του νησιού από τους νέους. Για την σταδιακή αποκατάσταση αυτής της ζημίας αλλά και λόγω των αλλαγών που συντελούνται καθημερινά στην παγκόσμια διασκέδαση και στις συνθήκες επιχειρηματικότητας προτείνουμε την λειτουργία 3 Ανοικτών Χώρων Ψυχαγωγίας-Δημιουργίας των Νέων. Οι χώροι αυτοί θα βρίσκονται σε περιοχές σχετικά μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά σχετικά κοντά σε τουριστικές περιοχές και κωμοπόλεις, και θα βρίσκονται στα όρια των παλαιών επαρχιών. Θα μπορούσε να εξεταστεί και η δυνατότητα λειτουργίας τους στους χώρους των παλαιών στρατοπέδων.

Η λειτουργία αυτών των χώρων θα είναι κατ' αντιστοιχία των σύγχρονων εμπορικών κέντρων, με χαμηλό ενοίκιο και πλεονέκτημα την συγκέντρωση πληθυσμού ικανού να συντηρήσει τις επιχειρήσεις καθ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο συντονισμός των δράσεων, το μάνατζμεντ και ο κανονισμός λειτουργίας θα ανήκει στον Δήμο, αλλά οι εμπορικές δράσεις θα πραγματοποιούνται από τους επιχειρηματίες. Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτών των χώρων είναι η αδειοδότηση συγκεκριμένης πολιτιστικά εμπλουτισμένης ψυχαγωγίας προσαρμοσμένης στα τοπικά προϊόντα και στην ελληνική παράδοση. Πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους θα έχουν κατά προτεραιότητα οι υπάρχουσες επιχειρήσεις εφόσον βέβαια το επιθυμούν. Έτσι θα επιτευχθεί και η μείωση των οχλουσών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και κυκλοφοριακής κίνησης, στο κέντρο τουλάχιστον της Μυτιλήνης και των άλλων ημιαστικών κέντρων, με θετικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής του πολίτη.

Οι δράσεις στους χώρους θα αφορούν τέσσερις κατευθύνσεις:

α. Αμιγούς Ψυχαγωγίας. Με λειτουργία Ανοικτών Καταστημάτων ψυχαγωγικού χαρακτήρα(εστιατόρια, καφετέριες, bar, ελληνάδικα, μπουζούκια, Clubs) με μουσική  ή χωρίς, και με συγκεκριμένα πολιτιστικά και μουσικά χαρακτηριστικά(έντεχνη μουσική, παραδοσιακή, λαϊκή, rock, jazz, fusion και διάφορες εθνικές κουζίνες). Σε αυτούς τους χώρους θα συναντάει η τεχνολογία την ελληνική και παγκόσμια  μουσική,  γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση.

β. Επιχειρηματικότητας.  Θα λειτουργούν χώροι συμβουλών επιχειρηματικότητας και θα δεσμευτούν καταστήματα για την άμεση εκκίνηση επιχειρήσεων για τους νέους (με το κλειδί στο χέρι). Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορεί να είναι επισιτιστικές, ψυχαγωγίας, fashion, art και τεχνολογίας. Ο Δήμος θα φροντίσει το γραφειοκρατικό κομμάτι ενώ θα υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε τράπεζες, λογιστές, δικηγόρους, συμβούλους επιχειρήσεων και οι οποίοι θα συμβάλλουν στην δημιουργία αυτών των “ανοικτών επιχειρηματικών θυρίδων”.

γ. Τεχνολογίας, Λογοτεχνίας & Καλλιτεχνίας. Εδώ θα πραγματοποιούνται μόνιμες εκθέσεις τεχνολογικών εφαρμογών, λαογραφίας αλλά και διάθεσης παραδοσιακών προϊόντων.   Επίσης θα μπορούν να λειτουργούν φεστιβάλ σε ειδικά διαμορφωμένα αμφιθέατρα, εκθέσεις φωτογραφίας, ποιητικά δρώμενα, street art, graffiti, κόμικς, cartoons, υπαίθριες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις  δημιουργικής διάθεσης. (βλέπε  Animation και Video Art Φεστιβάλ)

δ. Φιλοξενίας. Με την λειτουργία ξενοδοχείων, κοιτώνων και φοιτητικών κατοικιών από κάθε ενδιαφερόμενο.


Β3 Ανοιχτές Αγορές

Επιδιώκοντας την μείωση του κόστους κατανάλωσης αλλά και προστασίας των τοπικών προϊόντων & καταναλωτών, θα χωροθετήσουμε 3-4 περιοχές για την Λειτουργία Ανοικτών Αγορών, δεσμεύοντας δημοτική περιοχή και δημιουργώντας ασφαλείς συναλλαγές με στόχο 3 κατηγορίες εμπορίου.

α. Μικροπαραγωγού(αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων)

β. Παραγωγού-Λιανέμπορου(πχ. Κτηνοτρόφου-εστιάτορα, με χρήση αποκλειστικά δικών του προϊόντων- βλέπε Βαρβάκειο Αγορά)

γ. Ανταλλακτήριας Οικονομίας ιδιώτη-ιδιώτη, κυρίως σε προϊόντα χρηστικά, τέχνης, καλοπισμού (βλέπε Flea markets)

Οι εν λόγω αγορές θα ενδυναμώσουν το συνολικό πολιτιστικό(ντόπιο) προϊόν, αλλά και θα περιορίσουν την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων, θα εξαφανίσουν το παραεμπόριο, και θα αυξήσουν το περιθώριο κέρδους του μικρο-παραγωγού ώστε να γίνει βιώσιμη η παρουσία τους στην ύπαιθρο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτούς με ήδη υπάρχουσες άδειες ή και καταστήματα αυτού του τύπου, εφόσον οι ίδιοι το κρίνουν σκόπιμο. Σταδιακά η χρήση των αγορών ανοιχτού εμπορίου από περιοδικής χρήσεως θα γίνουν τόποι συγκέντρωσης καταναλωτών και επισκεπτών, με αποτέλεσμα από περιοδικές/θερινές αγορές να γίνουν μόνιμες όλο το χρόνο. Εκεί θα εγκατασταθούν και γραφεία γεωπονικής & γεωργικής υποστήριξης, επιχειρηματικής συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης και αγροτουριστικού προσανατολισμού από τον Δήμο και ανεξάρτητους φορείς και ιδιώτες.

Ο Δήμος θα αναλάβει να υποστηρίξει αυτές τις αγορές με Κεντρικό Σύστημα Logistics (Εφοδιασμού-Μεταφορών, Χώρων Αποθήκευσης, Ψυγείων, Τεχνολογικών υποδομών κλπ) που θα συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και σημαντικές οικονομίες κλίμακος(βλέπε Λαχαναγορά  Ρέντη). Αυτοί θα είναι οι νέοι χώροι προβολής και διάθεσης των τοπικών προϊόντων(συνεταιριστικών και άλλων). Ενώ ο Δήμος θα απολαμβάνει έσοδα ενοικίασης –μικρά βέβαια- αλλά ικανά να συντηρούν το κόστος λειτουργίας. Ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσει η αιμορραγία χρήματος και συναλλάγματος στην Τουρκία.


Β4 Ανοικτά Χωριά-Οικολογικής Παρέμβασης, Κυνηγεσίας, Φυσιολατρισμού

Η Λέσβος έχει μια μεγάλη παράδοση στη λειτουργία  πολιτιστικών, οικολογικών, κυνηγετικών, φιλοζωικών, εξωραϊστικών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων(σωματεία και σύλλογοι). Δυστυχώς το τεράστιο αυτό πολιτιστικό απόθεμα δεν επικοινωνείτε και δεν μπορεί να συμβάλλει στο συνολικό τουριστικό προϊόν. Ταυτόχρονα διάφορες περιοχές υψηλού ιστορικού και αισθητικού κάλους της περιοχής της Λέσβου παραμένουν εγκαταλελειμμένες. Εμείς προτείνουμε την διάθεση τέτοιων χώρων στην κοινωνία με συγκεκριμένη χωροθέτηση για δράσεις τέτοιου τύπου. Τέτοιες περιοχές θα μπορούσαν να είναι εγκαταλελειμμένα χωριά όπως οι οικισμοί: Κουκλίδου(Μανταμάδος), Κλαππάδος(Λαφιώνα), Τουμπα(Πλωμάρι). Προτείνονται οι εξής δράσεις με την δυνατότητα οργάνωσης και χρήσης από συλλόγους αντίστοιχου ενδιαφέροντος.

-        Οικολογικής και Εναλλακτικής Χρήσης
-        Φιλοζωϊκής και Φιλοξενίας ζώων
-        Κυνηγετικό Χωρίο και καταφύγιο
-        Φυσιολατρικές Δράσεις

Τα χαρακτηριστικά αυτών των “εναλλακτικών χωριών” θα είναι η χρήση ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον, η χρήση συμβατικών μέσων τεχνολογίας, η απαγόρευση αμιγώς εμπορικών πράξεων και η λειτουργία δομών Ανταλλακτήριας Οικονομίας(βλέπε Οβολός). Γενικά έντονο στοιχείο θα είναι αυτό της αυτοδιάθεσης και αυτό-έκφρασης. Ευνοείτε η καλλιέργεια φυτών και εκτροφή ζώων για συλλογική χρήση(βλέπε Kibbutz). Θα δημιουργηθούν κοιτώνες ή θα αναστυλωθούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταλελειμμένες κατοικίες με έξοδα των ενδιαφερομένων, αλλά με διατήρηση της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής υφής . Ενώ θα υπάρχουν δύο δομές τέτοιων χώρων:

α. Συλλογικής έκφρασης. Οι χρήστες μπορεί να είναι σύλλογοι οικολογικοί, κυνηγετικοί, περιβαλλοντολογικοί, φυσιολατρικοί, πρόσκοποι, σπουδαστές και ενεργοί πολίτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό(βλέπε Πετρούπολη και Κριστιάνια, Κοπεγχάγη)

β. Αγροτουρισμού. Οι μονάδες αυτές θα μπορούν να προσφέρουν διαμονή με πραγματική οικολογική και αγροτουριστική διάθεση, και βιωματική αντίληψη της φιλοξενίας. (βλέπε Μηλιά, Κρήτη)

Στα πλαίσια της συνολικής παρέμβασης  προτείνετε επίσης η επαναλειτουργία του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων και δημιουργία και άλλων Κέντρων όπου είναι απαραίτητο. Επίσης σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο θα ενισχυθεί το Εκτροφείου Θηραμάτων  στην Μονή Λειμώνος ειδικά της Πέρδικας και του Ορτυκιού με στόχο την ενδυνάμωση της πανίδας του νησιού και παράλληλη ανάπτυξη του κυνηγετικού τουρισμού. Πολλές από τις ως άνω δράσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Leader.

Β5 Διαχείριση Δημόσιου Χώρου-Σημάτων

α.  Εκμετάλλευση Δημόσιου Χώρου.

Δημόσιος χώρος μιας πόλης είναι αυτός που προσδιορίζεται από τα εξωτερικά όρια της πόλης και τα όρια των ιδιωτικών (ή και κρατικών) ιδιοκτησιών μέσα σε αυτή. Ο δρόμος από πρόσοψη σε πρόσοψη (πεζοδρόμια και οδόστρωμα), μια πλατεία με τα πλακόστρωτα, τους κήπους, τα προκήπια και τους χώρους εναπόθεσης τραπεζό-καθισμάτων, μια πλαζ και όλος ο αιγιαλός που είναι μέσα στα όρια ενός δήμου είναι και αυτά δημόσιος χώρος. Σήμερα ο Δημόσιος Χώρος παρουσιάζει κακή εικόνα, με άναρχη λειτουργία στερώντας την δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σε πεζοδρόμια και παραλίες, και δημιουργώντας ένα αισθητικό κομφούζιο και ασχήμια.

β. Εκμετάλλευση Σημάτων

Επίσης η Λέσβος και οι πόλεις έχουν εκχωρήσει κατά περίεργο τρόπο την άυλη αξία δικαιωμάτων και σημάτων με αποτέλεσμα διάφοροι ενδιαφερόμενοι να εκμεταλλεύονται την φήμη μας προς άγρα δική τους πελατείας(βλέπε ιχθυρά Καλλονή εκ Καβάλας παρακαλώ) αλλά και κάθε διαφημιστικό, αναμνηστικό προϊόν για το νησί μας(μπλουζάκια, αγαλματάκια κλπ, εκ Κίνας παρακαλώ) χωρίς να εισπράττουμε τα αναγκαία δικαιώματα που μας αντιστοιχούν(royalties).

γ. Καταπολέμηση Παραεμπορίου - Λαθρεμπορίου

Άλλο σημαντικό στοιχείο της κακής διαχειριστικής εικόνας που υπάρχει είναι η ύπαρξη παραεμπορίου με την μορφής κάθε λογής πλανόδιων ή επαιτών που διαθέτουν απροσδιορίστου ποιότητας προϊόντα/υπηρεσίες(CD, τουριστικά προϊόντα, ρουχισμό, εργαλεία, ακόμα και μασάζ) σε διασταυρώσεις, πάρκα, πανηγύρια, κλπ. Θα πρέπει επομένως να γίνει πιο συστηματικός έλεγχος της αγοράς ώστε να προστατεύσουμε τους νόμιμους επιχειρηματίες αλλά και τον καταναλωτή.

δ. Κεντρικό σύστημα logistics

Κεντρικό στοιχείο του προτεινόμενου σχεδιασμού είναι και η δημιουργία συστήματος Logistics- Προμηθειών όλων των καταναλωτικών προϊόντων στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι παραγωγοί(εθνικοί και διεθνείς) ως προσφορά, και όλοι οι τοπικοί χονδρέμποροι και λιανέμποροι, αλλά και καταναλωτικές κοινότητες με στόχο την καλύτερη πρόσβαση σε προϊόντα και τιμές, διασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακος και μειώνοντας το κόστος εμπορίας στο ελάχιστο. Έτσι θα πάψει η εκμετάλλευση από τα καρτέλ και τις πολυεθνικές που δημιουργούν παράλογα υψηλές τιμές & ακρίβεια στην αγορά(βλέπε Ιρλανδία, Σκανδιναβία)

ε. Γραφείο διαχείρισης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας

Σήμερα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση,  καλείται να δώσει λύσεις σε βασικές ανάγκες, να εξασφαλίσει αυτοτελείς πόρους, για να εφαρμόσει την όποια αναπτυξιακή πολιτική. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Νομοθεσία, οτιδήποτε ανήκει στον Δήμο, στην περιουσία του Δήμου, οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε με τρόπο επιμελή και αποδοτικό. Πρέπει να γίνει άμεσα καταγραφή της περιουσίας του νέου Δήμου Λέσβου, μέσα από την κατάρτιση δημοτικού κτηματολογίου και μετέπειτα σύνταξης μελέτης αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.

στ. Λειτουργία ΚΕΠ, Τηλε-ΚΕΠ  και e-ΚΕΠ

Σε ότι αφορά τις δημοτικές υπηρεσίες, ως στόχο έχουμε την διατήρηση και ενίσχυση των λειτουργούντων ΚΕΠ που θα στεγάζονται στα υφιστάμενα κτήρια των κοινοτήτων, και θα εξυπηρετούν τους δημότες σε οποιοδήποτε διοικητικό ή άλλο ζήτημα τους απασχολεί  (έγγραφα, πιστοποιητικά, άδειες, βεβαιώσεις κλπ.). Ενώ θα λειτουργήσει και e-KEΠ για μια σειρά πιστοποιητικών και αιτήσεων, δίνοντας την δυνατότητα εξυπηρέτησης όλο το 24ωρο και τα Σαββάτο-Κύριακα και αργίες. Τέλος θα υπάρχει Τετραψήφιος Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης, στον οποίο θα αναφέρουν οι πολίτες σε 24ωρη βάση οποιοδήποτε επείγον τεχνικό ή άλλο πρόβλημα που θα εντοπίζουν στο Δήμο Λέσβου.

ζ. Γραμμή Ψυχολογικής και Κοινωνικής Υποστήριξης

Σε αντιστοιχία για την κάλυψη διοικητικών αναγκών του πολίτη και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, προτείνουμε την σύσταση τηλεφωνικής γραμμής που θα καλύπτει κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, όπως αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων του πολίτη.

Η χρηματοδότηση αυτών των υποδομών εν μέρει μπορεί να προκύψει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πολιτεία” -  Επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης  και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Γ. Πολιτιστική Δημιουργία
(Γνώση, Τουρισμός, Παιδική Δημιουργία)

Γ1. Τουριστική Δράση-Αγροτουρισμός

Το τουριστικό μας προϊόν δεν είναι προσδιορισμένο σήμερα, και είναι αποτέλεσμα άναρχης ατομικής παρέμβασης των επιχειρηματιών. Στόχος μας η ενοποίηση της τουριστικά παραγόμενης αντίληψης. Σήμερα ο τουρίστας συμμετέχει σε μια παρωδία τουριστικού τύπου που ουσιαστικά του προσφέρει ένα κρεββάτι, και μια θάλασσα έστω και σε προνομιακό χώρο της Λέσβου ως φυσικού κάλους(πχ Μόλυβος) για 1-2 μήνες το καλοκαίρι.

Όπως ήδη έχουμε εξηγήσει το προϊόν αυτό δύσκολα μπορεί να είναι σοβαρά ανταγωνιστικό. Αφού τα ξενοδοχεία μας στερούνται των αναγκαίων υποδομών(είναι μικρά ή λίγων αστέρων), του εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και γιατί η επιβίωση τους βασίζετε στους εξωτερικούς Tour Operators που διακινούν μαζικό τουρισμό, που προσφάτως  προτιμούν να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε άλλους προορισμούς με καλύτερες αποδόσεις.

Το συνολικό τουριστικό πλαίσιο θα πρέπει να καλύπτει και εξυπηρετεί τις ακόλουθες ανάγκες του επισκέπτη.

-        Ψυχαγωγία
-        Εκπαίδευση
-        Διαφυγή
-        Αισθητική αντίληψη

Επομένως είναι αναγκαία τα ακόλουθα:

α.  Η δημιουργία Κεντρικού Συστήματος Κρατήσεων(real-time) και μεικτών προϊόντων ψυχαγωγίας. Το κόστος για αυτές τις ενέργειες είναι πολύ χαμηλό.  Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών είναι η ποικιλία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που είναι ακόμα ζωντανή, αλλά δεν απολαμβάνει ο τουρίστας γιατί κατευθύνετε σε τύπους All-Inclusive διαμονής και σε πισίνες 3χ3. Υπολογίζουμε  ότι με την σωστή επιλογή κατευθύνσεων πολιτιστικών διαδρομών, δρώμενων, δράσεων και αγροτουριστικών μονάδων βιωματικής υπεραξίας η Λέσβος θα μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά κυρίως να διευρύνει την «κινητικότητα» και τις τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας(ξενοδοχεία 5* , Θαλάσσια και Θεματικά πάρκα) και έτσι θα έχει έσοδα 365 μέρες το χρόνο.

β. Η δημιουργία ειδικού σήματος Ποιότητας - Τοπικότητας του τουρισμού, με κίνητρα για τους επιχειρηματίες και στόχο να τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα παραγωγής και εμπορίας ντόπιων προϊόντων, συμβάλλοντας στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη έτσι θα μειωθεί και το ισοζύγιο εισαγομένων-τοπικών προϊόντων, και θα αποτελέσει αρχή της εμπορικής εξωστρέφειας η οποία μπορεί να αναπαραχθεί με διάφορες στρατηγικές(πχ Φραντσάϊζιγκ) και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος ή και του εξωτερικού(βλέπε Μαστίχα-Shop).

γ.  Κάρτα Επισκέπτη. Οι συμμετέχοντες στο ολοκληρωμένο αυτό σύστημα τοπικής ποιότητας(αλυσίδες εφοδιασμού-παραγωγοί-εστιατόρια-ξενοδοχεία) θα απολαμβάνουν πέραν των ειδικών κινήτρων και συγκεκριμένα οφέλη μάρκετινγκ για την επιχείρηση τους, που εύκολα μεταφράζετε σε σημαντικά άμεσα έσοδα. Ενώ οι επισκέπτες θα αποκτούν γνώση και ειδικές παροχές για σειρά δράσεων του συνολικά προσφερόμενου Πολιτιστικό-Τουριστικού προϊόντος.

δ. Δημιουργία συνοριακού σταθμού εισόδου στην χώρα στον Μόλυβο και στην Πέτρα(εκτός της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου)

ε. Αδειοδότηση λειτουργίας Θαλάσσιων Ταξί  με πρόσβαση σε όλα τα λιμανάκια της Λέσβου. Το συγκεκριμένο μέσο θα ενσωματωθεί και αυτό στην κάρτα του επισκέπτη.


Γ2. Δημοτικό Πανεπιστήμιο Τουρισμού – Πολιτισμού

Αναγκαία προϋπόθεση στην δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορεί να επικοινωνήσει την τουριστική και πολιτιστική αξία του νησιού μας. Όπως αναλύσαμε στην εισηγητική έκθεση του προγράμματος, οι υπάρχουσες μονάδες τουριστικού(ξενοδοχεία, πράκτορες, εστιατόρια ) και πολιτιστικού ενδιαφέροντος(μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, περιπατητικοί δρόμοι) δεν χρησιμοποιούν ντόπιους πτυχιούχους και γνώστες γιατί απλά δεν υπάρχουν. Γενικά η Ελλάδα δεν έχει Δημόσιο Πανεπιστήμιο Τουρισμού, παρά μόνο τμήματα που προέκυψαν μάλλον τυχαία από την ανάγκη δημιουργίας πανεπιστημιακών εδρών και όχι για την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών του Ελληνικού Τουρισμού.

Η λειτουργία του Δημοτικού πανεπιστημίου θα γίνει σε συνεργασία με ήδη υπάρχον Πανεπιστήμιο(Ελληνικό) αλλά και με Διεθνή(κυρίως Ελβετικών και Αγγλικών Πανεπιστημίων), υπό την εποπτεία του Δήμου. Ο χώρος εγκατάστασης θα είναι ένα ξενοδοχείο που θα θελήσει να συμμετάσχει αντισταθμιστικά επωφελούμενο με μάνατζμεντ και εξειδικευμένο προσωπικό για την θερινή περίοδο. Στους Λέσβιους φοιτητές που ήδη απασχολούνται σε τέτοιες οικογενειακές τουριστικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις θα δοθεί υποτροφία 2 ετών. Ενώ θα ισχύσουν δίδακτρα τα οποία θα μπορούν να ισοσκελιστούν με την πρακτική εξάσκηση από τις διάφορες επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα μαθητείας του Δημοτικού πανεπιστημίου αλλά και χορηγίες.

Το προσωπικό μπορεί να αναζητηθεί και σε εθελοντικές ενέργειες τουλάχιστον το πρώτο διάστημα.(βλέπε Πανεπιστήμιο Λιθουανίας) Στόχος του εν λόγω εγχειρήματος πάντως είναι η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου Διεθνούς εμβέλειας και όχι άλλο ένα ΙΕΚ, αμφιβόλου ποιότητας. Βασικοί τομείς σπουδών θα είναι τα Ξενοδοχειακό & Τουριστικό  Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ, Η Τουριστική Πρακτόρευση και Ξενάγηση, Επισιτιστικά  Επαγγέλματα και Υπεύθυνοι Εκδηλώσεων, Πολιτιστικές Σπουδές, Μουσειολογία, Πολιτιστική Τεχνολογία, Λαογραφία, Παραδοσιακοί Χοροί, Παραδοσιακές(αγγειοπλαστική, ξυλογλυπτική)  και Λαϊκές Τέχνες(πχ καραγκιόζης κλπ). Οι συγκεκριμένες θεματολογίες θα πραγματοποιούνται εκεί που υπάρχει γνωστικό υπόβαθρο δηλαδή Μανταμάδο, Αγιάσο και Πλωμάρι. Στόχος είναι σε 5 χρόνια να υπάρχουν 200-300 φοιτητές από όλον τον κόσμο και κυρίως από το νησί μας, οι οποίοι θα στελεχώσουν και θα εμπλουτίσουν το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας.

Γ3. Βοτανικός Κήπος – Υδροβιότοποι

Ο σπόρος για τον γεωργό δεν είναι απλώς πηγή της μελλοντικής σοδειάς και της τροφής, είναι η αποθήκη του πολιτισμού και της ιστορίας. Παρομοίως ισχύει για την βιοποικιλότητα της πανίδας(τις φυλές και ήδη ζώων και ψαριών). Η Λέσβος εξάλλου έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Υδροβιότοπων στο Αιγαίο. Συνυπολογίζοντας  φυσικούς  και  τεχνητούς  υγροβιότοπους,  η Λέσβος έχει τους περισσότερους (68)

α. Βοτανικός Κήπος

Η Αγιάσος( Όλυμπος)  ίσως είναι η πλουσιότερη σε βιοποικιλία περιοχή όσων αφορά την χλωρίδα και μάλλον η πιο ενδεδειγμένη για τέτοιες δράσεις.(βλέπε Πετρούπολη)
·      Δημιουργία τράπεζας σπόρων σε συνεργασία με κοινότητες αντίστοιχης τεχνογνωσίας(Πελίτι, Αρχιπέλαγος, Σπόρος)
·      Δημιουργία χώρων αναψυχής και διαμονής
·      Δημιουργία χώρων έρευνας - εργαστηρίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια
·      Ετήσια έκθεση Λουλουδιών και Σπόρων
·      Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης(Περιβαλλοντολογική εκπαίδευση και βιολογική γεωργία)

β. Υδροβιότοποι

Η Καλλονή ήδη έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο απόθεμα, χωρίς βέβαια να  υπάρχουν Δράσεις που προσθέτουν υπεραξία στον Δήμο(βλέπε Πρέσπες)
·      Δημιουργία Οργανωμένου Παρατηρητηρίου Πτηνών, και παράλιων οργανισμών(φυτικών και ζωικών)
·      Δημιουργία Θαλάσσιου Πάρκου – Προστασίας των ντόπιων ειδών
·      Δημιουργία χώρων έρευνας - εργαστηρίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια
·      Δημιουργία Κυλικείου-Ανταλλακτηρίου & Οικολογικού εργαστηρίου

γ. Καταδυτικά Πάρκα

Σε περιοχές που εντάσσονται στο Leader Αλιείας, όπως Σίγρι, Καλλονή, Παράκοιλα, Πέτρα, Μήθυμνα, Σκαμιά, Κλειού, Πολυχνίτος και Γέρα, θα μπορούν με ενέργειες ιδιωτών να λειτουργούν καταδυτικά πάρκα.
Γ4 Παιδικά Χωριά – Παιδική Δημιουργία & Μάθηση

Τ α παιδιά σήμερα ζουν σε κλειστούς χώρους, είναι προσκολλημένα στην τηλεόραση και φορτωμένα με ένα σωρό δραστηριότητες και φροντιστήρια και έχουν χάσει την επαφή τους με την φύση, τον πολιτιστικό τους περίγυρο, και την κληρονομιά του τόπου τους. Επίσης στα περισσότερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδος και του εξωτερικού ελάχιστοι ανοικτοί χώροι υπάρχουν για την έκφραση και ψυχαγωγία των παιδιών αλλά και την δυνατότητα “ανταμώματος” με άλλους πολιτισμούς και νοοτροπίες. Εμείς θέλουμε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση και προτείνουμε την λειτουργία:

α. Παιδικών Χωριών. Τα παιδικά χωριά θα λειτουργήσουν σε μικρά κυρίως ορεινά χωριά με φθίνουσα δημογραφική σύνθεση,  αλλά έντονα αγροτικά και κτηνοτροφικά χαρακτηριστικά, μεγάλη πλατεία, με πρόσβαση στον αγρό, μικρή κυκλοφοριακή πυκνότητα, και σχετικά κοντά σε τουριστικές περιοχές.(πχ, Υψηλομέτωπο, Χίδηρα). Πιλοτικά θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο παιδικό χωριό στο οποίο θα αναπτυχθούν συμβατικές θεματικές δραστηριότητες όπως: έντεχνη δημιουργία, Λαογραφία, Αφήγηση, μυθολογία, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, λαϊκά παιχνίδια, αγροτική παραγωγή και εξοικείωση, καλλιτεχνία κα. Στους χώρους αυτούς θα υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης των παιδιών με μορφή φιλοξενίας αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους κοιτώνες ή υπαίθρια κατασκήνωση. Ενώ θα απασχολούνται διάφοροι παιδαγωγοί, καλλιτέχνες, ψυχολόγοι, γυμναστές και φυσικά ιατρική μέριμνα. Το παιδικό χωριό θα λειτουργεί κυρίως τα καλοκαίρια, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες όλο το έτος.

β. Παιδικών Παραλιών. Σε συγκεκριμένες παραλίες με αβαθή νερά(πχ Αρχαία Άντισσα, Σκάλα Καλλονής, Νυφίδα κα) και σχετικά μικρής συγκέντρωσης επισκεπτών θα λειτουργήσουν ανοικτοί χώροι εκμάθησης κολύμβησης και θαλάσσιων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους .

γ. Χώρων Παιδικής Δημιουργίας. Προτείνεται η λειτουργία 13 τέτοιων χώρων σε καθέναν από τους καταργούμενους Δήμους. με αντίστοιχη λογική  κατασκευής και μάνατζμεντ όπως τα Δημοτικά Ιατρεία. Σε αυτούς τους χώρους τα παιδιά θα μπορούν να αναπτύσσουν την δημιουργικότητα τους επιλέγοντας ανάμεσα σε ψυχαγωγικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Σε αυτούς τους χώρους θα μπορεί να έχουν πρόσβαση οι γονείς για να ψυχαγωγούνται μαζί με τα παιδιά τους.
Οι διάφοροι επαγγελματίες-επιχειρηματίες (Νηπιαγωγοί-Παιδικοί Σταθμοί, Γυμναστές, Φροντιστήρια, Αθλητικοί Σύλλογοι, Καλλιτεχνικά Εργαστήρια, χώροι Φύλαξης) θα μπορούν να νοικιάζουν χώρο και να παρέχουν υπηρεσίες τις οποίες ο Δημότης θα απολαμβάνει σχεδόν δωρεάν. Το κόστος συμμετοχής θα καλύπτετε μερικώς από τον Δήμο(ως αντιστάθμισμα στα έσοδα ενοικίασης και λειτουργίας κυλικείων αλλά και συμβάσεων με τράπεζες και επαγγελματικές οργανώσεις).

δ. Τέλος θα συσταθεί Επιτροπή Παιδείας του Δήμου με συντονιστικές αρμοδιότητες και σημαίνοντα ρόλο στον σχεδιασμό της Δημοτικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Ως ειδικότερους στόχους θέτουμε την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων όλων των σχολικών συγκροτημάτων σε όλο το νησί. Την επέκταση του θεσμού του ολοήμερου Νηπιαγωγείου σε όλα τα Νηπιαγωγεία του Νησιού. Την οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη. Να γίνεται σωστή και ασφαλής μεταφορά των μαθητών με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο (λεωφορείο, ταξί), χωρίς τα γνωστά προβλήματα του παρελθόντος. Τοποθέτηση φυλάκων - επιστατών και σχολικών τροχονόμων (Δημοτικά - Νηπιαγωγεία) για την ασφάλεια παιδιών και κτηρίων σε όλο το νησί. Αξιοποίηση όλων των Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν ενημέρωση και εφαρμογή καινοτομιών στη διδασκαλία και στη μάθηση.


Γ5 Πολιτιστικές Διαδρομές, Μουσεία

Στον σύγχρονο πολυπολιτισμικό κόσμο η συγκριτική θέση κάθε χώρας δεν καθορίζεται μόνο από κριτήρια όπως Οικονομικά Μεγέθη, Στρατιωτική Ισχύς, Φυσικοί Πόροι. Εξαρτάται και από ορισμένα ήπια χαρακτηριστικά, που αποδίδουν τελικά συγκριτική ισχύ όπως:
·      Δημοκρατικοί θεσμοί,
·      Συμμετοχή σε διακρατικές ενώσεις (πχ ΕΕ) και διεθνή fora,
·       Πολιτιστικό αποτύπωμα.

Επομένως είναι αναγκαία η Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Μνημειακού Αποθέματος και η δημιουργία Ενιαίου Δικτύου Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας. Σε αυτό θα ενταχθούν όλα τα υπάρχοντα μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία αλλά και πολιτιστικές - περιπατητικές διαδρομές. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι κυρίως, έχουν καταντήσει νεκρά μνημεία με μικρή δυνατότητα υπεραξίας για τον Δήμο και τους Πολίτες αλλά με μεγάλα προβλήματα λειτουργίας και συντήρησης. Η παρέμβαση μας στοχεύει στα εξής:

-        Ανάδειξη του  Πολιτιστικού Αποτυπώματος
-        Αισθητική Αναβάθμιση
-        Βιωματική Συμμετοχή
-        Πολιτιστική & Εμπορική Δράση

Η ανανέωση της εικόνας της χώρας ως προς την Πολιτιστική της διάσταση μπορεί ακόμη και σήμερα να της προσδώσει ισχυρά πλεονεκτήματα. Αυτό θα επιδιωχθεί με τις ακόλουθες ενέργειες.

α. Ενσωμάτωση των Πολιτιστικών Δρώμενων στης παρεχόμενες υπηρεσίες της Κάρτας του Επισκέπτη(Παρίσι, Βρυξέλλες)

β. Δημιουργία των θεαμάτων στους ανοικτούς χώρους με προγράμματα όπως το Ήχος και Φως (βλέπε Ακρόπολη και Χονγκ Κονγκ, Symphony of Lights).

γ. Αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη των μνημειακών χώρων με κατάλληλο ηλεκτροφωτισμό(πχ Κάστρο Μήθυμνας).

δ. Λειτουργία βιωματικών- εκπαιδευτικών ενεργειών με συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών επισκεπτών αλλά και φορέων εξωτερικού(συλλόγων, ΜΚΟ κα)

ε. Λειτουργία μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, επιστημονικών συναντήσεων (βλέπε Μουσείο Λαλαούνη)

στ. Δημιουργία καινοτομικών «προϊόντων» όπως οι «Διεθνείς Δρόμοι της Ελιάς» και ενέργειες που θα αφορούν την πολιτική υιοθέτησης ζωικού και φυτικού κεφαλαίου (βλέπε Ισραήλ)

ζ. Η καλύτερη ενημέρωση και ένταξη των Περιπατητικών διαδρομών στο κύριο τουριστικό Προϊόν, με την εκπαίδευση στελεχών  αλλά και ενίσχυση επιχειρήσεων που θα προσφέρουν τέτοια τουριστικά πακέτα.

Πολλές από τις παραπάνω ενέργειες εμπίπτουν στις Δράσεις χρηματοδότησης τόσο του ΕΣΠΑ αλλά κυρίως του Leader

Γ6. Θεματικά Πάρκα

Τα Θεματικά Πάρκα αποτελούν πόλο έλξης σε πολλές περιοχές του κόσμου, με μεγάλη προσέλευση τουριστών(βλέπε Disneyland, Κιβωτός του Νώε κλπ). Η θεματολογία των δικών μας Θεματικών Πάρκων καλό είναι να αντλείτε από την δική μας Πολιτιστική  Παράδοση(Ελληνική Μυθολογία, Οδύσσεια) Ως προτεινόμενοι χώροι θα μπορούσαν να είναι τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα της Πέτρας και του Πολιχνίτου .

Δ. Μεγάλα Έργα
Δ1. Νέο Αεροδρόμιο
Η λειτουργία περιφερειακών αεροδρομίων ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από την έναρξη του μαζικού τουρισμού στην Ελλάδα την δεκαετία του 1960 και αποτέλεσε συνέχεια δομών της μεταπολεμικής περιόδου και υποδομής που άφησε ο κατοχικός στρατός της Γερμανίας. Έτσι σήμερα τα περιφερειακά αεροδρόμια της Μυτιλήνης, της Χίου και  μπορούν να καλύψουν ανάγκες μόνο μετακινήσεων εσωτερικού. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν -παρ όλες τις επεμβάσεις που έγιναν για πολλά χρόνια, ακόμα και κόψιμο του βουνού- να αποτελέσουν σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο. Στο παρελθόν πολλοί συμπολίτες μας αναφέρθηκαν στην λειτουργία νέου αεροδρομίου. Μεταξύ αυτών οι μακαρίτες Λευτέρης Κιοσκλής (βουλευτής) και Ιωάννης Παλαιολόγος(Πρόεδρος της τότε κοινότητας Καλλονής) την δεκαετία του 80 αλλά και πιό πρόσφατα ο Φραγκλίνος Παπαδέλλης, ο Τάκης Ιορδάνου,  ο αντισμήναρχος Κωστής Στεφάνου.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εκθέσεις που συνηγορούν ως την αρτιότερη περιοχή η οποία καλύπτει τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία προϋποθέσεις και είναι οι περιοχές των Μέσων και Κλοπέδης. Σύμφωνα με έκθεση της ΥΠΑ το 1995 «συνέστησε επιτροπή που επισκέφθηκε το νησί και πρότεινε ως κατάλληλες περιοχές χωροθέτησης νέου αεροδρομίου Λέσβου, πρώτη το Σκαμνιούδι στο Λισβόρι, δεύτερη το οροπέδιο πάνω από τη Nάπη και τρίτη την περιοχή των Mέσων της Aγίας Παρασκευής». Επίσης υπάρχει έκθεση του 1975 με αντίστοιχο περιεχόμενο στα αρχεία της τότε κοινότητας Καλλονής. Μάλιστα στην έκθεση αυτή είχαν αναφερθεί και πλεονεκτήματα που αφορούσαν τον περιορισμένο αριθμό απαλλοτριώσεων και την γεωλογική ετοιμότητα.
Επειδή είναι αδύνατον να κάνουμε κάποτε την τουριστική μας υπέρβαση χωρίς Διεθνές Αεροδρόμιο νομίζω ότι αυτό προέχει σήμερα έναντι οποιοδήποτε άλλου έργου και πρέπει να ενταχθεί στο νέο νόμο FAST-Track ως μορφή ΣΔΙΤ. Το πλεονέκτημα που υπάρχει είναι ότι υπάρχουν  σήμερα διεθνείς εταιρίες οι οποίες επιζητούν Hub(υποσταθμούς) για τις διηπειρωτικές  τους πτήσεις και έχουν την τεχνογνωσία λειτουργίας και διαχείρισης αεροδρομίων και το ενδιαφέρον να καλύψουν νέες αγορές. Ενδεικτικά η Ryanair που θέλει να αναπτυχθεί στην Ασία, οι  AirArabia(HAE), Air Asian(Μαλαισία) και η Quatar Airways(Κατάρ) που θέλουν να αναπτυχθούν στην Ευρώπη. Παραχωρώντας την χρήση του αεροδρομίου για κάποια χρόνια εξασφαλίζουμε και απευθείας σύνδεση με αυτές τις πλούσιες αγορές αλλά και κινητικότητα στο νησί μας για όλο τον χρόνο. Ενώ θα αναπτυχθούν και επίγειες υποδομές εφοδιαστικής, αναγκαίες για την αύξηση της εξωστρέφειας που επιζητείτε.

Δ2. Λιμένες – Μαρίνες
α. Μαρίνες
Όπως έχουμε αναφέρει δεν επιθυμούμε ο Δήμος να είναι Επιχειρηματίας αλλά αρωγός της καλής επιχειρηματικής προσπάθειας. Επομένως κάθε μεγάλη επένδυση που θα γίνει στο νησί και η οποία δεν αντιτίθεται στις αρχές μας για  Ανοικτή Κοινωνία και Κοινωνική Αυτονομία και είναι σύννομη είναι αρχικά καλοδεχούμενη. Με παλινωδίες της ΕΤΑ και της απερχόμενης Δημοτικής αρχής η Μαρίνα Μυτιλήνης και η ουσιαστική λειτουργία της έχουν μπει στις καλένδες στερώντας ικανό εισόδημα από την κοινωνία μας ειδικά σε πολύ δύσκολους “μνημονιακούς καιρούς”.
Προσωπικά διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια της λεγόμενης Ελληνοτουρκικής Φιλίας, όπως και τα περισσότερα στελέχη της ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ αλλά και άλλων, όμως είμαι θετικός σε ενδιαφέρον επιχειρηματιών με τεχνογνωσία σε συγκεκριμένα θέματα και με "ανοικτές" προθέσεις, από όλες τις χώρες, σε βαθμό που δεν ενοχλεί την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών και δεν δημιουργεί εστίες εθνικών αντιπαραθέσεων ή αναίρεση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η περίπτωση του Κοτς έχει ενδιαφέρον αν στοχεύει μόνο την Μαρίνα Μυτιλήνης(βλεπε Μαρίνα της Αλικαρνασσού-Μποντρούμ) Φυσικά δεν πρόκειται για τον μοναδικό επιχειρηματία με ενδιαφέρον, αλλά είναι μια καλή περίπτωση.  Κατά αντιστοιχία θα πρέπει να εξετάσουμε και άλλες επιλογές και για την Μαρίνα Πλωμαρίου.

β. Λιμάνια
Βασική μας επιδίωξη σε ότι αφορά τα λιμάνια του νησιού μας είναι κατ' αρχήν η μεταφορά του Επιβατικού και του Εμπορικού Λιμανιού της Μυτιλήνης, στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός θα ανακουφιστεί κυκλοφοριακά η πόλη της Μυτιλήνης και θα τονωθεί αναπτυξιακά η εγκαταλελειμμένη περιοχή της Επάνω Σκάλας και του Καρά Τεπέ, και αφετέρου θα δημιουργηθεί επιτέλους μια δυναμική και ουσιαστική πύλη εισόδου  χωρίς τα υφιστάμενα ημίμετρα. Σε συνδυασμό τώρα με την ένταξη του έργου του λιμανιού του Σιγρίου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και με την ολοκλήρωση της μελέτης για τη δημιουργία λιμανιού στην Πέτρα (ΚΑΒΑΚΙ), και την ανάπλαση, αναβάθμιση και επέκταση του λιμένα της Μήθυμνας, έχουμε μια ισόρροπη κατανομή λιμένων στο νησί και τρεις ουσιαστικές πύλες εισόδου οι οποίες θα αναπτύξουν το νησί ομοιόμορφα και  το πιο σημαντικό θα μετατρέψουν τη Λέσβο σε νησί του Σαββατοκύριακου. Αυτή η κίνηση βέβαια πρέπει να συνοδευτεί και με την ίδρυση και λειτουργία άλλων 2 τελωνείων ένα στο Βόρειο τμήμα του νησιού και ένα στο Δυτικό.

Επίσης πρέπει να καταστούν λειτουργικά για χρήσεις αλιευτικές αλλά και ανεφοδιασμού  τα λιμάνια  της Μυτιλήνης, της Πέτρας του Σιγρίου, της Σκάλας Καλλονής, του Πλωμαρίου, της Σκάλας Πολιχνίτου και της Σκάλας Συκαμινέας.

Δ3.  Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης

Το αρχαίο Θέατρο είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον ιστορικό μνημείο της Λέσβου με μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας υψηλής εμπορικής υπεραξίας.   Δυστυχώς ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια για την ανάδειξη του αλλά κυρίως για την επαναλειτουργία του, ενώ έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για άλλους χώρους(πχ Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης) μικρότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και χρηστικότητας. Προτείνουμε τις ακόλουθες ενέργειες:

α. Ένταξη του Αρχαίου θεάτρου στα έργα Fast-Track για ΣΔΙΤ και η άμεση ανακατασκευή του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος εργασιών αποκατάστασης και η λεπτότητα του έργου απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, αυστηρή επίβλεψη και ικανή τεχνογνωσία για να μην αλλοιωθούν τα αισθητικά αλλά και ακουστικά του χαρακτηριστικά.

β. Συντονισμός ενεργειών με εξειδικευμένους φορείς που απασχολούνται στην Ελλάδα με τα αρχαία Θέατρα όπως η ΜΚΟ “Διάζωμα”.

γ. Πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων, χορηγιών και υιοθεσίας(Κουμπαράς)  με αντισταθμιστικά οφέλη κατά την λειτουργία του.

δ. Στο στάδιο λειτουργίας του το Αρχαίου Θεάτρου θα πρέπει να ενταχθεί στο διεθνές Καλεντάρι των Πολιτιστικών Δρώμενων, με εκδηλώσεις αντίστοιχες της Επιδαύρου, δηλαδή υψηλής καλλιτεχνικής και πολιτιστικής απόδοσης.
Δ4. Οδικά Δίκτυα
Στόχος μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει για σειρά οδικών έργων που πολλά από αυτά έχουν αδικαιολόγητα καθυστερήσει για πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η ολοκλήρωση σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των εξής οδικών αξόνων.
Καλλονή-Σίγρι
Αγ. Παρασκευή-Πέτρα
Μόρια-Λάρσος-Καλλονή
Πλωμάρι-Βατερά

Όμως μεγαλύτερης “πολιτιστικής αξίας” έχουν οδικές παραθαλάσσιες διαδρομές οι οποίες αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Λέσβου και την Λεσβιακή ύπαιθρο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι επαρχιακοί οδοί Εφταλού-Σκάλα Σκαμιάς, Σίγρι-Ερεσσού και Αχλαδερής-Σκάλας Πολιχνίτου. Ενδιαφέρον θα έχει να αντιμετωπίσουμε τις συγκεκριμένες οδικές παρεμβάσεις και ως οδούς ήπιας κυκλοφορίας, οικολογικής & φυσιολατρικής διάθεσης  και εναλλακτικών μεταφορικών μέσων(Ποδήλατο κα)

Δ5 Ενεργειακή Πολιτική

Θα ενθαρρύνουμε επενδύσεις προγραμματισμένες για Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είναι η επένδυση που έχει προγραμματίσει ο επιχειρηματίας Ρόκκας και η Idrola για την δημιουργία Αιολικής Ενέργειας αλλά και την διασύνδεση της με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ μέσω Καβάλας και Βόλου και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σε αυτές τις ενέργειες πρέπει να συμβάλλουμε φροντίζοντας τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά διευκολύνοντας το έργο των επιχειρηματιών, οι οποίοι υπόσχονται πολλά οφέλη για την Λεσβιακή Κοινωνία σε διάφορα επίπεδα, πέραν του ιδίου τους οφέλους.
Αντίστοιχο έργο αλλά υβριδικής μορφής(Αιολική + Υδροηλεκτρική Ενέργεια) έχει ενταχθεί στο FAST-TRACK  και αφορά την εταιρεία Ελλάκτωρ(Μπόμπολας)

Αγαπητοί Φίλοι,

Ελάτε μαζί να γίνουμε «Οι Συγγραφείς της Ζωής Μας»

 Γεώργιος Τιμολέοντος Παλαιολόγος
* Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης, Διεθνών & Τουριστικών Επιχειρήσεων,
Πανεπιστήμια Λίβερπουλ(Αγγλία) , Ινστιτούτο Τεχνολόγίας(Αμπου Ντάμπι) και Χανκουκ(Νότια Κορέα) και Ερευνητικός Συνεργάτης για τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις, Πανεπιστήμιο WHARTON(ΗΠΑ)




Δεν υπάρχουν σχόλια: