Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Μια διαφορετική οπτική από το Ν. Ζούρο - Dimokratis(11/8/2010)

Την ανάγκη συσπείρωσης των Λεσβιακών δυνάμεων για την προώθηση και ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας σε σχέση με όλους τους άλλους δήμους της χώρας, επισημαίνει ο Νίκος Ζούρος, γνωστός από την επιστημονική του δραστηριότητα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος επιχειρεί την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, διεκδικώντας το Δήμο Λέσβου.
Πολύ ξεκάθαρα προσδιορίζει τους στόχους του, που είναι η προβολή του τόπου μέσω του πολιτισμού του, της ιστορίας του, των αρχαιοτήτων, των ιδιαιτεροτήτων του και κυρίως των μοναδικών πλεονεκτημάτων του.
«Στόχος μας πρέπει να είναι η από κοινού προσπάθεια, η συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ανάδειξη του πλούτου, που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο τόσο συσσωρευμένη και φυσικά ανεκμετάλλευτη.
Πέρα από την πληθώρα των μοναδικών αρχαιοτήτων, που μπορούν εύκολα να συνδεθούν με τη σύγχρονη πραγματικότητα του νησιού που λιγοστοί άνθρωποι κρατούν με νύχια και με δόντια, υπάρχουν μουσεία που ουσιαστικά απαξιώνονται και χάνονται μέσα στην αφάνεια, την αδιαφορία και την τοπικιστική αντιπαράθεση που επικρατεί στον τόπο μας. Έχουμε υλικό που μπορούμε να προωθήσουμε στο εξωτερικό και να προσελκύσουμε μ έναν ιδιαίτερο μοναδικό τρόπο τουρίστες επιπέδου και όχι να περιοριζόμαστε σε «φτηνές», εμπορικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Ο τομέας της υδατοθεραπείας αποτελεί ένα χώρο εντελώς αναξιοποίητο, στον οποίο πρέπει να σκύψουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν αρκούν μόνο οι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες. Τέτοιες υπάρχουν και σε άλλα νησιά. Ο πλούτος, όμως, της λεσβιακής γης σε ενέργεια δεν υπάρχει πουθενά.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ
Επίσης, είναι απαράδεκτο η λεσβιακή ύπαιθρος να έχει εγκαταλειφθεί τόσο πολύ και να έχουμε περιοριστεί στις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων.
Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε τη λεσβιακή οικονομία με τα τόσο αξιόλογα προϊόντα της που θα μπορούσαν να κατακλίσουν τις ξένες αγορές, να συρρικνώνεται κατ αυτόν τον τρόπο απ όλους: φορείς και παραγωγούς. Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Γιατί δεν είναι δυνατόν η γειτονική μας Χίος να έχει καταφέρει να στήσει την επιχείρηση του «mastiha shop» και να έχει ανοιχτεί στις αγορές της Κίνας, δεν είναι δυνατόν να έχει δικό της εργοστάσιο γάλακτος, τη στιγμή που δεν έχει κτηνοτροφία και εμείς με τόσες χιλιάδες ζώα να μην έχουμε καταφέρει ακόμα να φτιάξουμε κάτι ανάλογο. Υπάρχουν οι γνωστοί γυναικείοι συνεταιρισμοί, που περιθωριοποιούνται σιγά σιγά. Το θέμα δεν είναι η χρηματοδότησή τους, ή η ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα, αλλά η προώθηση και προβολή των προϊόντων τους στις αγορές εκτός συνόρων. Έτσι θα γίνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις και θα διαδοθούν τα τοπικά ποιοτικά μας προϊόντα.

ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΨΗ
Πολλοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον έναν υπερδήμο Λέσβου. Ειπώθηκε και κατατέθηκε κατά κόρον η άποψη πως θα είναι αδύνατος ο έλεγχός του και η άσκηση εξουσίας.
Είναι, όμως, το καλύτερο σχήμα για να ληφθούν αποφάσεις ζωής για τον τόπο, όπως η απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ από το κέντρο της Μυτιλήνης. Να φύγει το καρκίνωμα αυτό που αναπνέουν τα παιδιά μας και μεγαλώνουν μ αυτό. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θα σκεφτόμουν τη μεταφορά του παρόντος εργοστασίου σε άλλη περιοχή, για να μολυνθούν κάποιοι άλλοι. Απλά γνωρίζοντας ότι η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις αυτές όπου έχουν γίνει είναι πολύ πιο σύγχρονη και η εκπομπή ρύπων μηδενική και ανύπαρκτη, υποστηρίζω την άμεση δημιουργία σύγχρονου σταθμού στην καθορισμένη και αποφασισμένη περιοχή.
Όσα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη κι αν τοποθετηθούν στην παρούσα πεπαλαιωμένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το πρόβλημα της ρύπανσης, αλλά και της κάλυψης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με ρεύμα δεν λύνεται. Είμαστε ο τόπος με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής γεννητριών.

ΚΕΛΥΦΟΣ
Ο Δήμος Λέσβου δεν θα είναι Δήμος Μυτιλήνης. Θα πρέπει να λειτουργούν οι 13 σημερινοί Δήμοι, αφού τους δοθούν κάποιες αρμοδιότητες και ο Δήμος Λέσβου να λειτουργεί ως «κέλυφος» ως συντονιστής όλων. Να αποτελέσει τη μικρογραφία της Νομαρχίας. Κατ αυτό το σκεπτικό όλα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και να ελεγχθούν».
«Ο αυτοδιοικητικός χώρος καταλήγει ο Νίκος Ζούρος είναι ιδιαίτερα προκλητικός και για μένα προσωπικά πρόκληση αποτελεί η κατάρριψη των στεγανών και των αντιπαραθέσεων που υπάρχουν μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, με στόχο τη συσπείρωση των δυνάμεων για την προβολή του τόπου και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που το νησί μας έχει την τύχη να τα έχει σε πληθώρα.
Αυτή η πρόκληση με οδήγησε και στην απόφαση να «κατέβω» στον αυτοδιοικητικό στίβο, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε ν αναδείξουμε το νησί μας μ έναν διαφορετικό τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: