Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Το Κόμμα του Αντι-Μνημονίου θα κερδίσει στον β' γύρο των Δημοτικών Εκλογών(από Ελευθεροτυπία-12/8/2010)

Στο «κόμμα των δυσαρεστημένων» από την εφαρμογή του Μνημονίου ποντάρει η Ν.Δ., προσδοκώντας να αποκομίσει εκλογικά οφέλη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Καθώς εκτιμάται ότι στον πρώτο γύρο η ψήφος έχει κυρίως κομματικά χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο βάρος το ρίχνει στον δεύτερο, όπου οι μονομάχοι θα είναι κυρίως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και προσδοκά να συσπειρώσει γύρω από τους δικούς της υποψήφιους τους δυσαρεστημένους από τα μέτρα που προέρχονται και από τα άλλα κόμματα. «Οι πολίτες που χτυπιούνται από το Μνημόνιο στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν αντι-μνημονικά», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά Γιάννης Μανώλης.
Την ίδια ώρα βγαίνουν τα μαχαίρια. Ο Πέτρος Τατούλης, που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και προσβλέποντας και στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. «Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα ρητορικό άδειασμα εκκωφαντικού χαρακτήρα», δήλωσε στο πρωινό του «Μέγκα». «Δεν μπόρεσε να καταλάβει το περιεχόμενο της δικής του υποψηφιότητας, της δικής του εκλογής από πολλά μέλη, που ήθελαν τον κ. Σαμαρά να έρχεται σε ευθεία ρήξη με την προηγούμενη ηγεσία. Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει το κακό παρελθόν της Ν.Δ., που ο κ. Καραμανλής ενέγραψε στο γενετικό του υλικό τη διαφθορά».

Ούτε ένα τηλεφώνημα

Δήλωσε ότι δεν τον πήρε τηλέφωνο ο Σαμαράς, για να επιστρέψει στη Ν.Δ. «Η εκτίμησή μου είναι ότι το βαθύ κράτος της Ρηγίλλης, η βαθιά σχέση της σημερινής ηγεσίας δεν άφησε κανένα τέτοιο περιθώριο, ώστε να γίνει προσπάθεια να γίνει δίαυλος, όχι ένταξης ή επανένταξης, αλλά δίαυλος επικοινωνίας», είπε. «Ποτέ δεν υπήρξε προσπάθεια ή αναγκαιότητα να επιστρέψω».

Αρνήθηκε ότι κατεβαίνει από εκδίκηση στη Ν.Δ. απέναντι στον νυν νομάρχη Μεσσηνίας Δ. Δράκο, που πήρε το χρίσμα της. «Απέναντι στη νέα Ν.Δ. του κ. Σαμαρά υπάρχει η Ν.Δ. της απογοήτευσης της προσδοκίας της, αυτή που ντράπηκε από τη Ν.Δ. του κ. Καραμανλή», συνέχισε και της έκλεισε το μάτι.

Γαλάζιες αναταράξεις προκάλεσε όμως και η υποψηφιότητα του νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την οποία διεκδικούσε ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Ε» με τον κ. Γιαννόπουλο, είπε ότι θέλει να κάνει ήρεμος τα μπάνια του και με πολιτικές δηλώσεις θα επανέλθει το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου. Τότε τοποθετείται και η αντίδρασή του. Αρκετοί ψηφοφόροι του, όμως, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους και κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας να συζητήσουν μαζί του τις επόμενες κινήσεις τους. Το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή για την υποψηφιότητα Χειμάρα μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί.

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά έχει την πεποίθηση ότι η μέγκενη των μέτρων που στεγνώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα διογκώνει το αντικυβερνητικό μέτωπο όσο θα περνά ο καιρός και οι πολιτικές συνθήκες θα είναι πολύ αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ την περίοδο των εκλογών, δηλαδή, σε τρεις μήνες από τώρα.

Κόμμα «Αντι-μνημόνιο»

«Τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν, οι γονείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα έξοδα των σχολείων των παιδιών τους, που θα έχουν αρχίσει, νέο κύμα αυξήσεων θα έρθει για να μεγαλώσει τα αδιέξοδά τους», είπε στην «Ε» στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά.

Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι το «αντι-μνημονικό» στρατόπεδο θα συγκροτείται από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ (κι ας το υπερψήφισε στη Βουλή ο αρχηγός του Γ. Καρατζαφέρης) και των κομμάτων της Αριστεράς. «Από εμάς εξαρτάται να αναπτύξουμε μια τέτοια στρατηγική, που να πείσουμε τους δυσαρεστημένους ότι η Ν.Δ. εγγυάται τη γρήγορη απαλλαγή από το επαχθές Μνημόνιο και ότι έχουμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό», τόνισε ο συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. «Ο χρόνος μετράει υπέρ μας. Στο χέρι μας είναι να τον αξιοποιήσουμε».

Το οικονομικό επιτελείο της Ρηγίλλης δεν κάνει διακοπές ούτε καν με αλλαγή βάρδιας. Ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομίας της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, τραπεζίτης, χτύπησε νέο καμπανάκι χθες. «Η αγορά στεγνώνει και έτσι έσοδα για την κυβέρνηση δεν θα βρεθούν ποτέ», δήλωσε. «Αντίθετα, θα έχουμε λουκέτα και ανεργία, που χτυπούν κυρίως τη μεσαία τάξη και τα νέα παιδιά. Η Ν.Δ. έχει σαφή πρόταση για την έξοδο από την κρίση».

Για «επικοινωνιακά τρικ» κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο έτερος αναπληρωτής Οικονομίας, βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο επτάμηνο του 2010. «Οι λογιστικές ακροβασίες για τη μείωση του ελλείμματος δεν επιλύουν το πρόβλημα», δήλωσε. «Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δεν κρύβεται».

«Η ύφεση βαθαίνει, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται, η ασφυξία των επιχειρήσεων διογκώνεται, τα "λουκέτα" πολλαπλασιάζονται. Τα έσοδα καταρρέουν και οι δημόσιες επενδύσεις περιορίζονται δραματικά». *

Δεν υπάρχουν σχόλια: