Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Δυστοκία...(Από ΕΜΠΡΟΣ-18/8/2010)

της ΠΕΛΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Μέχρι τέλος της εβδομάδας, αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον υποψήφιο δήμαρχο, που θα πάρει το χρίσμα του κόμματος για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο νέο Δήμο της Λέσβου. Στις 3 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τους υποψήφιους Περιφερειάρχες, όμως οι πληροφορίες που θέλουν την Χιώτισσα Ελπίδα Τσουρή να είναι «αγκαλιά» με το χρίσμα, συνεχώς πληθαίνουν. Τίποτα πάντως δεν αποκλείει να υπάρξουν μέχρι το τέλος, ηχηρές ανατροπές και εκπλήξεις στο μέχρι τώρα διαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό των υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ.

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ για τους υποψηφίους στο Δήμο Λέσβου, το οποίο έγινε αυτές τις ημέρες, κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό από τα τοπικά στελέχη του κόμματος, που κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, ακολουθώντας τη «γραμμή» της Ιπποκράτους.
Την ίδια ώρα, στα πολιτικά πηγαδάκια «περιφέρονται» αποτελέσματα που θέλουν πότε τον έναν και πότε τον άλλο «μνηστήρα» να «ξεχωρίζει» στην κούρσα για το χρίσμα. Όλες οι πληροφορίες πάντως, συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο νυν Δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, ήρθε και με διαφορά πρώτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, ενώ οι τρεις επίσημοι υποψήφιοι που πήραν μέρος στις διαδικασίες, ακολουθούν στις υπόλοιπες θέσεις, οι οποίες «αλλάζουν» ανάλογα με το περιβάλλον από όπου προέρχονται οι πληροφορίες.
Ο νυν Δήμαρχος Μυτιλήνης έχει ξεκαθαρίσει πάντως σε όλους τους τόνους, ότι δεν ενδιαφέρεται για το Δήμο Λέσβου, το γεγονός όμως ότι συμπεριλήφθηκε στο γκάλοπ με το μάλλον αναμενόμενο αποτέλεσμα, δείχνει ότι αποτελεί πάντα λύση για την Ιπποκράτους, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «άσσος» αν χρειαστεί, ανάλογα και με τον υποψήφιο που θα στηρίξει τελικά η ΝΔ.
Από την πλευρά του πάντως, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έχει διαμηνύσει στα κεντρικά του κόμματος ,ότι το ενδιαφέρον του στρέφεται αποκλειστικά στην Περιφέρεια και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το κόμμα επιλέξει Χιώτη υποψήφιο, δεν αποκλείεται ο Δήμαρχος να βγει και σε …αντάρτικο.

Και άλλα γκάλοπ;
Μπορεί το γκάλοπ που έγινε πριν λίγες ημέρες, να ήταν η επίσημη σφυγμομέτρηση του κόμματος για το Δήμο της Λέσβου μετά από αίτημα της Νομαρχιακής και Περιφερειακής Επιτροπής, όμως συζητιέται έντονα ότι το κόμμα είχε κάνει άλλα δυο «μυστικά» γκάλοπ μέσα στο καλοκαίρι. Και από τα τρία γκάλοπ παραμένει σταθερό το όνομα Γιακαλή, ενώ «αλλάζουν» όλα τα υπόλοιπα ονόματα. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στο πρώτο γκάλοπ είχαν «μετρηθεί» οι Γιακαλής, Πατερέλλης, Ελευθερίου και Ζούρος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, και από το χώρο της ΝΔ, οι Ζαμτράκης, Χατζηκομνηνός, Μουτζούρης, Ψαρρόπουλος.
Το δεύτερο γκάλοπ, λίγο διάστημα αργότερα, και αφού είχαν μεσολαβήσει εξελίξεις στις υποψηφιότητες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είχαν συμπεριληφθεί τα ονόματα: Γιακαλής - Βουνάτσος από το ΠΑΣΟΚ και Ζαμτράκης, Χατζηκομνηνός, Μουτζούρης από τη ΝΔ.
Τέλος, στο τελευταίο γκάλοπ που φέρει επίσημα τη «σφραγίδα» ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν οι Γιακαλής, Πατερέλλης, Πατέστος, Ζούρος από ΠΑΣΟΚ και Χατζηκομνηνός, Μουτζούρης από ΝΔ.
Θολό παραμένει το τοπίο όμως, και όσον αφορά τον υποψήφιο Περιφερειάρχη που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στο βόρειο Αιγαίο. Πληροφορίες θέλουν τη βουλευτή Χίου, Ελπίδα Τσουρή, να έχει το προβάδισμα, όμως στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάλι σχολιάζουν ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και ότι οι πληροφορίες αυτές «διαρρέονται» από συγκεκριμένα κέντρα, που θα τους «βόλευε» μια υποψηφιότητα Τσουρή. Τοπικά στελέχη της Λέσβου πάντως, πιέζουν την Ιπποκράτους για επιλογή Μυτιληνιού υποψηφίου, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή, να υπάρξει απόφαση για κάθοδο Σηφουνάκη στις εκλογές παρότι ο Υφυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος.


Σήμερα στη Ρηγίλλης με Λυκουρέντζο, Μιχαλολιάκο και τοπικά στελέχη, πιθανόν και Σαμαρά, για να κλείσουν οι υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας στο βόρειο Αιγαίο

Όλα ανοιχτά για Δήμαρχο Λέσβου

της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης, αμέσως μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, θα έχει ο δήμος Λέσβου και η συζήτηση για το ποιος θα τύχει της στήριξης της ΝΔ ως υποψήφιος δήμαρχος. Έχοντας ήδη κλείσει ένας πρώτος και αρκετά διευρυμένος κύκλος διερευνητικών επαφών με πρόσωπα κυρίως απ’ το χώρο της αυτοδιοίκησης, παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, έστω και αν κάποια σενάρια πιθανών υποψηφιοτήτων, φαίνονται να απομακρύνονται οριστικά. Σε αυτή την κατηγορία εμφανίζεται ως παράδειγμα, η περίπτωση του βουλευτή Σπύρου Γαληνού, που επιμένει να αρνείται να τεθεί επικεφαλής ενός δημοτικού ψηφοδελτίου, ενώ ήδη έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές και ο απερχόμενος πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουτζούρης.

Προσκεκλημένα απ’ το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τοπικά στελέχη θα συμμετάσχουν σήμερα σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρηγίλλης με αντικείμενο τις επικείμενες εκλογές στο βόρειο Αιγαίο. Στην ίδια σύσκεψη θα συμμετέχει ακόμη εκτός του κ. Λυκουρέντζου, και ο υπεύθυνος του κόμματος για την αυτοδιοίκηση, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ φέρεται ως πολύ μεγάλη η πιθανότητα να είναι παρών και ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δείχνοντας έτσι και το ειδικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις υποψηφιότητες.
Στην κομματική συνάντηση έχουν κληθεί οι βουλευτές Σπύρος Γαληνός και Κώστας Μουσουρούλης, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, και Λήμνου, Μόλυ Μαχαίρα, καθώς και οι πρόεδροι των κομματικών οργανώσεων Χίου και Σάμου, ο νομάρχης Λέσβου και υποψήφιος περιφερειάρχης, Παύλος Βογιατζής, αλλά και στελέχη των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Χίου και Σάμου, που πρόσκεινται στη ΝΔ.
Θέμα συζήτησης για τη σημερινή σύσκεψη, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του προεκλογικού αγώνα στο βόρειο Αιγαίο, αλλά τα τοπικά στελέχη αναμένεται να καταστήσουν σαφές πως προαπαιτούμενο για να δουλέψουν οι οργανώσεις και γενικά να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι να οριστικοποιηθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι.
Ειδικά για το δήμο της Λέσβου, απ’ το ποιος θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα υποστηρίξει το κόμμα, θα εξαρτηθεί και το πώς θα στελεχωθεί το περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

«Μείναμε στον άσσο…»
Τι ισχύει όμως αναφορικά με τους δυνητικούς υποψήφιους δημάρχους; Ήδη μια σειρά από ονόματα που «έπαιξαν» όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν δηλώσει -με διαφορετική ένταση στην άρνησή τους, αλλά και για διαφορετικούς λόγους- ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι. Καταγράφονται σε αυτή την κατηγορία, οι Κώστας Μουτζούρης, Σωτήρης Ζαμτράκης, Στρατής Κύτελλης, ενώ ήδη από καιρό είχε αποχωρήσει από κάθε ενδεχόμενο σενάριο, ο Σταύρος Ψαρρόπουλος.
Παρά τις αρνήσεις όμως που έχουν διατυπωθεί, επώνυμο στέλεχος της ΝΔ, παρατηρούσε χθες ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια κάποιος να πειστεί και να αλλάξει την απόφασή του, υποκύπτοντας στην ανάγκη το κόμμα να έχει έναν υποψήφιο δήμαρχο με σοβαρές πιθανότητες εκλογής. «Μείναμε εντέλει στον άσσο», ανέφερε το ίδιο στέλεχος, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ανεξάρτητα σχήματα, που να έχουν στήριξη και συμμετοχές από περισσότερα του ενός κόμματα.
Η ίδια προοπτική της στήριξης ανεξάρτητων σχημάτων, προβάλει και για εκείνους που επ’ ουδενί θα ψήφιζαν τον Άρη Χατζηκομνηνό -όπως για παράδειγμα η πλευρά του Γιάννη Γιαννέλλη- ακόμη κι αν δεν υπάρξει άλλος υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ. Στην ήδη ανακοινωθείσα υποψηφιότητα του Άρη Χατζηκομνηνού, ερμηνεύεται και η άρνηση του Σπύρου Γαληνού να εκτεθεί ως υποψήφιος δήμαρχος, παρότι όπως πιστεύουν πολλοί νεοδημοκράτες, είχε πολλές πιθανότητες να εκλεγεί δήμαρχος.
Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται στη σημερινή σύσκεψη, να ζητηθούν προτάσεις και για άλλα πρόσωπα -ενδεχομένως Λέσβιους της Αθήνας ή τέως δημάρχους και παράγοντες της αυτοδιοίκησης- ενώ δεν αποκλείεται να προσδιοριστεί και νέος κύκλος επαφών με τα πρόσωπα που έχουν ήδη αρνηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιοι ακόμη επιμένουν να γίνει εκ νέου νύξη στον κ. Μουτζούρη, παρά και την τελευταία του άρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται και φεύγει για διακοπές.


Ξεκίνησε επαφές στους άλλους νομούς για αντιπεριφερειάρχες, ο Παύλος Βογιατζής
«Κλείδωσε» Βαλσαμίδης για Λέσβο

Όσο δεν κλείνει το θέμα των υποψηφίων δημάρχων, κι όχι μόνο στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου, τόσο θα καθυστερεί και η οριστικοποίηση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων και δη των αντιπεριφερειαρχών Χίου και Σάμου.
Ο Παύλος Βογιατζής δηλώνει σε όλους τους τόνους, πως έχει ήδη κλειδώσει ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, στο πρόσωπο του νυν αντινομάρχη και στενού του συνεργάτη, Θεόδωρου Βαλσαμίδη. Μάλιστα ο κ. Βογιατζής φέρεται να ήταν απόλυτος και απέναντι σε όσους τόλμησαν να συμπεριλάβουν ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Βαλσαμίδη στο δήμο Λέσβου, λέγοντας πως «έχει κλείσει ο Θοδωρής, και με τη σύμφωνη γνώμη του Αντώνη Σαμαρά».
Απ’ το γειτονικό νομό της Χίου, το ποιος θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό Βογιατζή, θα αποφασιστεί μετά την απόφαση της ΝΔ για το ποιον θα στηρίξει για δήμαρχο. Ήδη όμως υπάρχει μεγάλη προσφορά προσώπων, μεταξύ των οποίων είναι νυν (Χίου, Ομηρούπολης, Καρδαμύλων) και τέως δήμαρχοι, όπως και στελέχη της ΝΔ, που έχουν διατελέσει σε θέσεις κλειδιά, όπως διοικητές στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο ή το Λιμενικό Ταμείο.
Για αντιπεριφερειάρχης Σάμου, δύο είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι, ο τέως βουλευτής και διατελέσας νομάρχης Σάμου, Θαλασσινός Θαλασσινός, αλλά και ο για τρεις θητείες δήμαρχος Καρλοβασίων, Παναγιώτης Λυμπέρης.


Τέλος Σεπτεμβρίου τελειώνει το πρόγραμμα - πολιτική πρόταση για το νέο δήμο Λέσβου, ενώ ο Άρης Χατζηκομνηνός δηλώνει πως δέχονται πιέσεις όσοι τον ακολουθούν
«Παγώνουν» οι νέες υποψηφιότητες

Δεν θα ανακοινώσει ο Άρης Χατζηκομνηνός όλο το επόμενο διάστημα, νέες υποψηφιότητες προσώπων που θα συμμετάσχουν με το συνδυασμό της «Επόμενης Μέρας» στις δημοτικές εκλογές, αφού, όπως είπε ο ίδιος, όσοι έχουν ήδη ανακοινωθεί, δέχονται πολυποίκιλες πιέσεις απ’ τον οικογενειακό ή και επαγγελματικό τους περίγυρο, να αποστασιοποιηθούν.
«Πρέπει όμως να γίνει σαφές», δήλωσε ο κ. Χατζηκομνηνός μιλώντας στο «Ε» ότι «κανείς δεν κάνει πίσω. Άλλωστε με δεδομένο πως δεν υπάρχουν ανακοινώσεις από άλλους συνδυασμούς, δεν έχει νόημα να βιαστούμε και θα ανακοινωθούν όλοι οι υποψήφιοι μαζί στα τέλη Σεπτεμβρίου».
Ο κ. Χατζηκομνηνός προγραμματίζει για τα τέλη Σεπτεμβρίου, και την ανακοίνωση του προγράμματός του για το νέο δήμο Λέσβου, πρόγραμμα που επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του, προκειμένου να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για όλους τους τομείς ευθύνης του Καλλικράτειου δήμου Λέσβου.
«Εκείνο -συνέχισε ο ίδιος- που θέλω σε όλους τους τόνους να καταστήσω σαφές, είναι πως βασικός πυλώνας της πρότασής μας, είναι ο αγώνας για να αλλάξει το χωροταξικό της Λέσβου, ώστε να δημιουργηθούν τρεις τουλάχιστον δήμοι στο νησί».
Σημειωτέον πως έως και χθες, στον κ. Χατζηκομνηνό δεν είχε γίνει καμία κρούση απ’ τη Ρηγίλλης, ή κάποια κίνηση που να προοιωνίζει πιθανή στήριξη της ΝΔ στην «Επόμενη Μέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: