Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Άνω – κάτω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το Δήμο Λέσβου - LESVOSNEWS-12/8/2010

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ Κ. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ;
«Μύλος» σε ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία για τον Δήμο
Σε πραγματικό «Μύλο» εξελίσσονται οι διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την επιλογή υποψηφίων, που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων για το Δήμο της Λέσβου, σε τέτοιο μάλιστα σημείο, ώστε αρκετοί αυτοδιοικητικοί των δύο μεγάλων κομμάτων, παρά τα αντίπαλα στρατόπεδα στα οποία βρίσκονται, να συζητούν πλέον ανοιχτά μεταξύ τους, για ώριμη ανάγκη συγκρότησης, ενός ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου στη Λέσβο.
Η δυσφορία αρκετών αυτοδιοικητικών στελεχών και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι εμφανής, καθώς θεωρούν ότι τα κεντρικά κομματικά στελέχη με τις πρακτικές τους, δείχνουν να «καπελώνουν» τις τοπικές κοινωνίες, ως προς τις μεθόδους που ακολουθούνται για την επιλογή των υποψηφίων, υπάρχουν όμως και βαθύτερα αίτια, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών της περιοχής μας, διαφωνεί με τον «στραγγαλισμό» που πιστεύουν πως θα υποστεί το νησί μας, από την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.
Προκειμένου όμως να προχωρήσει κάτι τέτοιο, το δύσκολο είναι ότι θα πρέπει όλοι οι αυτοδιοικητικοί που θα στηρίξουν την προσπάθεια, να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, για τη θέση του επικεφαλής υποψήφιου Δημάρχου και το οποίο θα προέρχεται – όπως είναι λογικό – από το ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων!
Σε κάθε περίπτωση, ο Αύγουστος αναδεικνύεται σε κρίσιμο μήνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιοχή μας, καθώς αναμένονται νέες ανατροπές και μάλιστα, ίσως αυτές είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε να συνταράξουν την πολιτική σκηνή του τόπου μας.
Μύλος
Την ίδια ώρα, τα δύο μεγάλα κόμματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς την επιλογή των προσώπων που θα πάρουν το χρίσμα ως υποψήφιοι Δήμαρχοι της Λέσβου.
Στη Νέα Δημοκρατία κι ενώ μέχρι το βράδυ της Τρίτης οι υποστηρικτές του Πρύτανη Κώστα Μουτζούρη στην Λέσβο προετοιμάζαν το έδαφος για την κάθοδο του για το Δήμο της Λέσβου, χθες «πάγωσαν», πληροφορούμενοι ότι ο πρύτανης απάντησε οριστικά όχι στο κόμμα του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απάντηση του πρύτανη δόθηκε τηλεφωνικά στον Δήμαρχο Γέρας, Σωτήρη Ζαμτράκη, ο οποίος βρίσκεται σε ρόλο συντονιστή «της κατάστασης» στην Αξιωματική αντιπολίτευση. Είχε προηγηθεί συνάντηση των αυτοδιοικητικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από τη Λέσβο κι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Μουζούρη, τον οποίο κάλεσαν για τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη προκειμένου να συζητήσουν μαζί του, τα της συγκρότησης του ψηφοδελτίου του.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες από δυο διαφορετικές πηγές πληροφορίες, ο πρύτανης ενημέρωσε για την παραπάνω εξέλιξη συνεργάτες του από τη Λέσβο (που δεν ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας), δηλώνοντας τους την απόφαση του, να μην κατέλθει στις εκλογές καθώς δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί για συνεργάτες, συγκεκριμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που το κόμμα θέλει να του επιβάλει στο ψηφοδέλτιο του. Σε επίσημη βάση, ο κ. Μουτζούρης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Σωτήρη Ζαμτράκη για την παραπάνω απόφαση του. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γέρας επικοινώνησε με τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, ενημερώνοντας τον Γραμματέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος, Βασίλη Μιχαλολιάκο για την παραπάνω εξέλιξη. «Εφόσον έχουμε τέτοια εξέλιξη…τότε Σωτήρη πρέπει να τεθείς εσύ επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας για τη Λέσβο» ήταν η κουβέντα που είπε ο κ. Μιχαλολιάκος προς τον κ. Ζαμτράκη, εισπράττοντας όμως αρνητική απάντηση από το Δήμαρχο Γέρας.
Για τις παραπάνω εξελίξεις ενημερώθηκε και ο βουλευτής, Σπύρος Γαληνός ο οποίος καλείται εσπευσμένα για τις 18 Αυγούστου στα κεντρικά του κόμματος, προκειμένου (προφανώς) να πιεσθεί εκ νέου για να κατέλθει υποψήφιος στο Δήμο της Λέσβου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γαληνός συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το περιβάλλον του, στην περίπτωση όμως που θα συνεχίσει να είναι αρνητικός, τότε η Νέα Δημοκρατία – όπως λέγεται – δεν έχει άλλη επιλογή, από τον στηρίξει την υποψηφιότητα του Άρη Χατζηκομνηνού.
Στο ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ αν και η κατάσταση είναι ελαφρώς πιο ξεκάθαρη απ’ ότι στη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν εν τούτοις άλλης φύσεως προβλήματα μεταξύ των τριών υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος στον Δήμο της Λέσβου. Το γκάλοπ που ανέθεσαν τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαπιστώσουν ποιος από τους τρεις υποψήφιους για το χρίσμα (Ν. Ζούρος, Π. Πατέστος και Ν. Ζούρος) προπορεύεται στην προτίμηση των πολιτών, έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν υπήρχαν μέχρι χθες ασφαλείς πληροφορίες, για το περιεχόμενό του. Η δήλωση του Απόστολου Πατέστου στην «Τηλεόραση Μυτιλήνης» για «αυτοδιοικητικό υποψήφιο» έχει προκαλέσει αίσθηση στο κόμμα καθώς – σύμφωνα με κάποια στελέχη – σηματοδοτεί τη στάση που θα κρατήσει ο ίδιος σε περίπτωση που επιλέγει ο Νίκος Ζούρος για υποψήφιος Δήμαρχος. Γενικότερα η αίσθηση που υπάρχει σε αυτοδιοικητικούς του ΠΑΣΟΚ είναι ότι από τα κεντρικά του κινήματος θα επιχειρηθεί έτσι κι αλλιώς «να επιβληθεί» η υποψηφιότητα του Νίκου Ζούρου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της δημοσκόπησης.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι Αντιδήμαρχοι, Απόστολος Πατέστος και Παντελής Πατερέλλης κατά πληροφορίες, φέρονται διατεθειμένοι, να μην στηρίξουν με τη συμμετοχή τους το ψηφοδέλτιο του στην κάθοδο του Νίκου Ζούρου. Οπότε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να τους αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις, προκειμένου να μην τον πολεμήσουν. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές, έκαναν χθες λόγο για ζυμώσεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση συγκρότησης «αντάρτικου» ψηφοδελτίου για τις εκλογές, του Νοεμβρίου στον Δήμο της Λέσβου.
Ρυθμιστικός παράγοντας ο Γιακαλής
Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ρυθμιστικός παράγοντας θα είναι ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, ο οποίος πλέον πιέζεται ασφυκτικά από κομματικά στελέχη ώστε να δηλώσει «παρών» για τον Δήμο της Λέσβου, αποσύροντας το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια. Ο ίδιος τηρεί στάση αναμονής, καθώς την ώρα που τα δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων φέρουν την υποψηφιότητα της Βουλευτού Χίου, Ελπίδας Τσουρή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να έχει «κλειδώσει», τελευταίες εισηγήσεις στην οδό Ιπποκράτους, ενδεχομένως να φέρουν στο προσκήνιο και πάλι τον κ. Γιακαλή. Και τούτο καθώς ο Δήμαρχος Μυτιλήνης θεωρείται «γερό χαρτί» για την Περιφέρεια, δεδομένης της εξαιρετικής εμπειρίας που διαθέτει στην Αυτοδιοικήση και του γεγονότος ότι έχει διατελέσει Περιφερειάρχης, αλλά και της διεισδυτικότητας του σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε και έχει συζητηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, η δήλωση του Νάσου Γιακαλή στο περιθώριο της σύσκεψης που είχε γίνει με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη. Όταν ρωτήθηκε από στελέχη της Αυτοδιοίκησης, για το ποια θα είναι η στάση του, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ αλλά πάνω από το κόμμα μου βάζω το συμφέρον του τόπου».
Επιπλέον, αν το ΠΑΣΟΚ επιλέξει την Ελπίδα Τσουρή (την οποία έχουν προτείνει στο κόμμα από τη Σάμο και όχι απ τον τόπο της), θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει και τον πονοκέφαλο των Χιωτών, οι οποίοι ζητούν να είναι υποψήφιος ο Αντώνης Κοτσακάς, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση που δεν επιλέγει ο ίδιος αλλά η κ. Τσουρή, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κόμμα τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, καθυστέρηση παρατηρείται και στην ανακοίνωση των επικεφαλής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για το Δήμο Λέσβου, όσο και για την Περιφέρεια. Στελέχη του κόμματος σημείωναν με νόημα, ότι «στόχος του κόμματός μας δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων και υπ αυτήν την έννοια, οι επικεφαλής θα ανακοινωθούν στην ώρα τους, μαζί με τους υποψήφιους των ψηφοδελτίων».
Ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει για να «κατασταλάξουν» τα πράγματα, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο της συμμετοχής στελεχών του σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Ζερδελής είναι πρώτος στην επετηρίδα του κόμματος του για υποψηφιότητα, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τον Βασίλη Τεντόμα, ο νομαρχιακός συνδυασμός του οποίου «Έχει ρεζέρβα τ Όνειρο» έχει καταγράψει για την τρέχουσα τετραετία, αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: