Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Νέα σενάρια για τη μαρίνα (Από ΕΜΠΡΟΣ-20/8/2010)

Συντάκτρια: Πολλάτου Μαρίνα, 20/08/2010

Η επίσκεψη αστραπή που πραγματοποίησε στη Μυτιλήνη, ο γνωστός πολυεκατομμυριούχος Τούρκος Ραχμί Κοτς, αναθέρμανε τα σενάρια για το ειδικό ενδιαφέρον που έχει, προκειμένου να αναλάβει το έργο της μαρίνας Μυτιλήνης. Έτσι παρότι δεν έχει βγει η νέα προκήρυξη για την ανάθεση του τουριστικού λιμένα, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται δεκάδες μαρίνες στα απέναντι παράλια, ενδιαφέρεται άμεσα να επενδύσει και στην άλλη πλευρά στο ίδιο αντικείμενο, στην καινούργια μαρίνα της Μυτιλήνης.

Το πρωί της Κυριακής, ο κ. Κοτς με μικρή συνοδεία, έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης με ιδιωτικό σκάφος κι αμέσως μετά συναντήθηκε με ζευγάρι που διαμένει στη Λέσβο και με το οποίο διατηρεί πολύχρονη φιλική σχέση. Στο πλαίσιο της τρίωρης περίπου παραμονής του στο νησί, ο κ. Κοτς με τη συνοδεία του, πήγαν οδικώς, για ακόμη μια φορά, στην περιοχή της μαρίνας Μυτιλήνης, κι είδαν εξ αποστάσεως το έργο για το οποίο ουδέποτε έκρυψε το ενδιαφέρον του. Άλλωστε και στον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό που είχε γίνει για την ανάθεση της διαχείρισης της μαρίνας, τον Ιούνιο του 2008, είχε γίνει γνωστό πως σε συνεργασία με ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο -με τον οποίο και συνεργάστηκε τελικά σε άλλο επενδυτικό τομέα- προσανατολίζονταν να «χτυπήσουν» με προσφορά. Εκείνα τα σχέδια είχαν ναυαγήσει, όχι μόνο γιατί θεωρήθηκε πολύ υψηλό το τίμημα με το οποίο και θα μισθωνόταν η μαρίνα, αλλά κυρίως για δύο ακόμη λόγους.
Πρώτον ότι το έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ομάδα συνεργατών του κ. Κοτς, που ασχολείται με τις μαρίνες, χρήζει σοβαρών παρεμβάσεων και αναδιάταξης, ενώ ιδιαίτερα χρειάζεται και επέκταση των χερσαίων της εγκαταστάσεων προκειμένου να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες για ένα τέτοιο λιμένα, δραστηριότητες. Ένας ακόμη λόγος που απέτρεψε την κατάθεση προσφοράς, εικάζεται πως είναι και κάποια αρνητικά σχόλια που μεταφέρθηκε στον επενδυτή, ότι έγιναν από ντόπιους για την προοπτική ένας «ξένος» να πάρει το έργο.

Για τη δεύτερη προκήρυξη
Τώρα όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλα αυτά τα «εμπόδια» δείχνουν να είναι αμελητέα, και μάλιστα οι συνεργάτες του επιχειρηματία, φέρονται να έχουν επιλέξει ακόμη και πρόσωπα με τα οποία θα έχουν στενή συνεργασία στη Λέσβο. Στο πλαίσιο αυτό όταν βγει η νέα προκήρυξη, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο επιχειρηματίας που διαχειρίζεται δεκάδες, αρκετές απ’ τις μεγαλύτερες, μαρίνες της Τουρκίας -μεταξύ των οποίων αυτή του Ναυτικού Ομίλου Κωνσταντινούπολης, τη μαρίνα του Αϊβαλί, όπως και τη μαρίνα του Μπόντρουμ- να υποβάλει πρόταση, πιθανόν και σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες, για τη μαρίνα Μυτιλήνης.
Πάντως, ένα μήνα μόλις μετά την έναρξη της λειτουργίας της μαρίνας, κι ενώ δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτε για άμεση διενέργεια δεύτερου διαγωνισμού για την ανάθεσή της, όλες αυτές οι συζητήσεις και το ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει, μόνο καλό κάνουν στην προοπτική αξιοποίησης του έργου. Το οποίο ούτως ή άλλως, θα έρθει η στιγμή να αποκτήσει πιο «σταθερό» διαχειριστή απ’ την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ, που προσωρινά ανέλαβε τη λειτουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: