Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Ο θάνατος του εμποράκου(Από ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ-21/8/2010)

ΟΙ «ΓΙΑΠΗΔΕΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ είναι τόσο υποταγμένοι στις επιταγές της τρόικας που αδιαφορούν απόλυτα για τους οφθαλμοφανείς κινδύνους να διαρραγεί με τον πιο βίαιο τρόπο ο κοινωνικός ιστός της χώρας. Δεν εξηγείται αλλιώς, άλλωστε, ότι οι λογιστές της «σοσιαλ-νεοφιλελεύθερης» πολιτικής των φορομπηχτικών μέτρων και του μακελέματος των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έχουν αφήσει στην τύχη του έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας: τους μικρούς επαγγελματίες.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) είναι συγκλονιστικά και καταδεικνύουν αφενός την αδιαφορία της κυβέρνησης γι’ αυτόν το χώρο, αφετέρου τη διόγκωση του εφιάλτη για ασφυξία στην αγορά. Ετσι, αν και μετά τυμπανοκρουσιών η κυβέρνηση είχε διαφημίσει ότι θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων, τώρα αποδεικνύεται ότι οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί από τις τράπεζες καλύπτουν μόλις 0,5% του συνολικού προϋπολογισμού των προγραμμάτων. Τουτέστιν, 12 εκατ. ευρώ(!). Δηλαδή, ποσό-σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών της αγοράς για ρευστό. Ως γνωστόν, βέβαια, κατόπιν των επιταγών της τρόικας, οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί επανειλημμένως από το δημόσιο κορβανά. Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτών των δανείων αφορούν χρέη στην εφορία -άρα «ζεστό χρήμα» που θα βάλει στα ταμεία του το κράτος- και τα Ταμεία, καθώς και αγορές πρώτων υλών.

ΟΤΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, η μια επιχείρηση μετά την άλλη βάζει λουκέτο και ο «εμποράκος» αγκομαχάει για να επιβιώσει, ενώ τον περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες ημέρες και μήνες, είναι τουλάχιστον υποκρισία να ευαγγελίζεται η κυβέρνηση τη σωτηρία της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: